All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Determination of Pea Protein in Poultry Model Samples

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873655" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873655 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Průkaz hrachové bílkoviny v modelových vzorcích z drůbežího masa

  • Original language description

    V masném průmyslu se z důvodu snížení ceny výrobků využívají jako náhrady masa rostlinné bílkoviny, z nichž mají některé alergenní. Proto je v současné době snaha nahradit tyto alergeny jinými rostlinnými bílkovinami, které dle legislativy mezi alergenyv současné době nejsou řazeny. Mezi nejčastěji používané patří hrachová bílkovina, která také ale může způsobovat alergické reakce. Tuto bílkovinu lze detekovat různými metodami, mezi které můžeme zařadit i metody mikroskopické. Průkaz je v tomto případězaložen na průkazu charakteristických struktur hrachu. Byly vyšetřeny modelové vzorky z drůbežího masa s přídavkem hrachové mouky a bílkoviny. Vzorky byly zpracovány mikroskopickou metodou a jako nejvhodnější bylo zvoleno barvené PAS Calleja. U obou vzorků byl přídavek prokázán. Pro přesnější výsledek je nutné vytvořit a standardizovat imunohistochemické barvení, aby bylo možné odlišit hrachovou a sójovou bílkovinu, neboť částice těchto bílkovin jsou si velice podobné.

  • Czech name

    Průkaz hrachové bílkoviny v modelových vzorcích z drůbežího masa

  • Czech description

    V masném průmyslu se z důvodu snížení ceny výrobků využívají jako náhrady masa rostlinné bílkoviny, z nichž mají některé alergenní. Proto je v současné době snaha nahradit tyto alergeny jinými rostlinnými bílkovinami, které dle legislativy mezi alergenyv současné době nejsou řazeny. Mezi nejčastěji používané patří hrachová bílkovina, která také ale může způsobovat alergické reakce. Tuto bílkovinu lze detekovat různými metodami, mezi které můžeme zařadit i metody mikroskopické. Průkaz je v tomto případězaložen na průkazu charakteristických struktur hrachu. Byly vyšetřeny modelové vzorky z drůbežího masa s přídavkem hrachové mouky a bílkoviny. Vzorky byly zpracovány mikroskopickou metodou a jako nejvhodnější bylo zvoleno barvené PAS Calleja. U obou vzorků byl přídavek prokázán. Pro přesnější výsledek je nutné vytvořit a standardizovat imunohistochemické barvení, aby bylo možné odlišit hrachovou a sójovou bílkovinu, neboť částice těchto bílkovin jsou si velice podobné.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Zborník prednášok a posterových príspevkov Hygiena Alimentorum XXXVI.

  • ISBN

    978-80-8077-458-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    134-136

  • Publisher name

    Univerzita veterinárného lekárstva Košice

  • Place of publication

    Košice

  • Event location

    Štrbské Pleso

  • Event date

    May 13, 2015

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article