Determination of Pea Protein in Poultry Model Samples
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873655" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873655 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Průkaz hrachové bílkoviny v modelových vzorcích z drůbežího masa
Original language description
V masném průmyslu se z důvodu snížení ceny výrobků využívají jako náhrady masa rostlinné bílkoviny, z nichž mají některé alergenní. Proto je v současné době snaha nahradit tyto alergeny jinými rostlinnými bílkovinami, které dle legislativy mezi alergenyv současné době nejsou řazeny. Mezi nejčastěji používané patří hrachová bílkovina, která také ale může způsobovat alergické reakce. Tuto bílkovinu lze detekovat různými metodami, mezi které můžeme zařadit i metody mikroskopické. Průkaz je v tomto případězaložen na průkazu charakteristických struktur hrachu. Byly vyšetřeny modelové vzorky z drůbežího masa s přídavkem hrachové mouky a bílkoviny. Vzorky byly zpracovány mikroskopickou metodou a jako nejvhodnější bylo zvoleno barvené PAS Calleja. U obou vzorků byl přídavek prokázán. Pro přesnější výsledek je nutné vytvořit a standardizovat imunohistochemické barvení, aby bylo možné odlišit hrachovou a sójovou bílkovinu, neboť částice těchto bílkovin jsou si velice podobné.
Czech name
Průkaz hrachové bílkoviny v modelových vzorcích z drůbežího masa
Czech description
V masném průmyslu se z důvodu snížení ceny výrobků využívají jako náhrady masa rostlinné bílkoviny, z nichž mají některé alergenní. Proto je v současné době snaha nahradit tyto alergeny jinými rostlinnými bílkovinami, které dle legislativy mezi alergenyv současné době nejsou řazeny. Mezi nejčastěji používané patří hrachová bílkovina, která také ale může způsobovat alergické reakce. Tuto bílkovinu lze detekovat různými metodami, mezi které můžeme zařadit i metody mikroskopické. Průkaz je v tomto případězaložen na průkazu charakteristických struktur hrachu. Byly vyšetřeny modelové vzorky z drůbežího masa s přídavkem hrachové mouky a bílkoviny. Vzorky byly zpracovány mikroskopickou metodou a jako nejvhodnější bylo zvoleno barvené PAS Calleja. U obou vzorků byl přídavek prokázán. Pro přesnější výsledek je nutné vytvořit a standardizovat imunohistochemické barvení, aby bylo možné odlišit hrachovou a sójovou bílkovinu, neboť částice těchto bílkovin jsou si velice podobné.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Zborník prednášok a posterových príspevkov Hygiena Alimentorum XXXVI.
ISBN
978-80-8077-458-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
134-136
Publisher name
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Place of publication
Košice
Event location
Štrbské Pleso
Event date
May 13, 2015
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—