Monitoring the Impact of Storage Conditions on Growth of Yersinia enterocolitica in Pasteurized Goat's Milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873738" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873738 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sledování vlivu skladovacích podmínek na růst Yersinia enterocolitica v pasterovaném kozím mléce
Original language description
Cílem studie bylo sledování růstu Yersinia enterocolitica v pasterovaném kozím mléce při teplotě 8 a 24 oC. Počet Y. enterocolitica byl stanoven plotnovou metodou na SSDC a CIN agaru (30 oC, 48 hodin). Pasterované kozí mléko je vhodným médiem pro růst Y.enterocolitica při obou skladovacích teplotách, dosažené maximální počty se lišily pouze minimálně. Počáteční koncentrace inokula neměla na intenzitu pomnožení zásadní vliv. Minimální infekční dávky bylo dosaženo při 8 oC a výchozí koncentraci 101 KTJDOT OPERATOR ml-1 po necelých 4 dnech skladování, při výchozí koncentraci 103 KTJDOT OPERATOR ml-1 během 48 hodin. Při teplotě 24 oC byla minimální infekční dávka dosažena vždy do 24 hodin. Pro zajištění bezpečnosti pasterovaného mléka je velmi důležitézabránit sekundární kontaminaci mléka po tepelném ošetření.
Czech name
Sledování vlivu skladovacích podmínek na růst Yersinia enterocolitica v pasterovaném kozím mléce
Czech description
Cílem studie bylo sledování růstu Yersinia enterocolitica v pasterovaném kozím mléce při teplotě 8 a 24 oC. Počet Y. enterocolitica byl stanoven plotnovou metodou na SSDC a CIN agaru (30 oC, 48 hodin). Pasterované kozí mléko je vhodným médiem pro růst Y.enterocolitica při obou skladovacích teplotách, dosažené maximální počty se lišily pouze minimálně. Počáteční koncentrace inokula neměla na intenzitu pomnožení zásadní vliv. Minimální infekční dávky bylo dosaženo při 8 oC a výchozí koncentraci 101 KTJDOT OPERATOR ml-1 po necelých 4 dnech skladování, při výchozí koncentraci 103 KTJDOT OPERATOR ml-1 během 48 hodin. Při teplotě 24 oC byla minimální infekční dávka dosažena vždy do 24 hodin. Pro zajištění bezpečnosti pasterovaného mléka je velmi důležitézabránit sekundární kontaminaci mléka po tepelném ošetření.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin XLV. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-762-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
87-91
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 14, 2015
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—