Assessment of Growth of Yersinia enterocolitica in Pasteurized Cow's and Goat's Milk Depending on Storage Conditions
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873736" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873736 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení růstu Yersinia enterocolitica v pasterovaném kravském a kozím mléce v závislosti na skladovacích podmínkách
Original language description
Cílem uvedené studie bylo sledování růstu Yersinia enterocolitica (biovar 4, serovar O:3) v pasterovaném kravském a kozím mléce při teplotě 8 a 24 oC. Počet Y. enterocolitica byl stanoven plotnovou metodou na CIN agaru (30 oC, 48 hodin). Pasterované kozímléko je vhodným médiem pro růst Y. enterocolitica při obou skladovacích teplotách, dosažené maximální počty se lišily pouze minimálně. Počáteční koncentrace inokula ani druh mléka neměly na intenzitu pomnožení zásadní vliv. Při výchozí koncentraci 101KTJ?ml-1 a teplotě skladování 8 oC bylo dosaženo minimální infekční dávky po necelých 4 dnech skladování, při výchozí koncentraci 103 KTJ?ml-1 během 48 hodin. Při teplotě 24 oC byla minimální infekční dávka dosažena vždy do 24 hodin. Pro zajištění bezpečnosti pasterovaného mléka je proto velmi důležité zabránit sekundární kontaminaci mléka po tepelném ošetření.
Czech name
Hodnocení růstu Yersinia enterocolitica v pasterovaném kravském a kozím mléce v závislosti na skladovacích podmínkách
Czech description
Cílem uvedené studie bylo sledování růstu Yersinia enterocolitica (biovar 4, serovar O:3) v pasterovaném kravském a kozím mléce při teplotě 8 a 24 oC. Počet Y. enterocolitica byl stanoven plotnovou metodou na CIN agaru (30 oC, 48 hodin). Pasterované kozímléko je vhodným médiem pro růst Y. enterocolitica při obou skladovacích teplotách, dosažené maximální počty se lišily pouze minimálně. Počáteční koncentrace inokula ani druh mléka neměly na intenzitu pomnožení zásadní vliv. Při výchozí koncentraci 101KTJ?ml-1 a teplotě skladování 8 oC bylo dosaženo minimální infekční dávky po necelých 4 dnech skladování, při výchozí koncentraci 103 KTJ?ml-1 během 48 hodin. Při teplotě 24 oC byla minimální infekční dávka dosažena vždy do 24 hodin. Pro zajištění bezpečnosti pasterovaného mléka je proto velmi důležité zabránit sekundární kontaminaci mléka po tepelném ošetření.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
26
Issue of the periodical within the volume
152
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
12-15
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—