Thermotolerant Campylobacter spp. and their occurence in the food chain
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873742" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873742 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Termotolerantní Campylobacter spp. a jejich výskyt v potravinovém řetězci
Original language description
Kampylobakterióza je onemocnění, které spadá celosvětově mezi nejčastější alimentární gastroenteritidy a je způsobeno termotolerantními bakteriemi Campylobacter spp. Nejvýznamnějšími druhy spojovanými s humánní infekcí jsou Campylobacter jejuni (C. jejuni), C. coli a C. lari. Hlavním rezervoárem kampylobakterů je trávicí trakt volně žijících i hospodářských zvířat, zejména se jedná o drůbež, prasata, skot, ovce, psy, kočky, volně žijící ptáky; z oblasti životního prostředí jsou to vodní zdroje. Kampylobaktery patří mezi časté kontaminanty potravin, jako je maso, syrové mléko, ryby, produkty rybolovu, mušle a pitná voda. Významnou roli v přenosu patogena na potravinu představuje křížová kontaminace při přípravě potravin v domácnosti u spotřebitele.
Czech name
Termotolerantní Campylobacter spp. a jejich výskyt v potravinovém řetězci
Czech description
Kampylobakterióza je onemocnění, které spadá celosvětově mezi nejčastější alimentární gastroenteritidy a je způsobeno termotolerantními bakteriemi Campylobacter spp. Nejvýznamnějšími druhy spojovanými s humánní infekcí jsou Campylobacter jejuni (C. jejuni), C. coli a C. lari. Hlavním rezervoárem kampylobakterů je trávicí trakt volně žijících i hospodářských zvířat, zejména se jedná o drůbež, prasata, skot, ovce, psy, kočky, volně žijící ptáky; z oblasti životního prostředí jsou to vodní zdroje. Kampylobaktery patří mezi časté kontaminanty potravin, jako je maso, syrové mléko, ryby, produkty rybolovu, mušle a pitná voda. Významnou roli v přenosu patogena na potravinu představuje křížová kontaminace při přípravě potravin v domácnosti u spotřebitele.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
26
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
37-43
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—