All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Evaluating Heat-Resistant staphylococcal enterotoxins A, B, C in Terms of Pasteurized Milk Safety

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873749" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873749 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Hodnocení termorezistence stafylokokových enterotoxinů typu A, B, C z pohledu bezpečnosti pasterovaného mléka

  • Original language description

    Kmeny Staphylococcus aureus schopné produkovat stafylokokové entrotoxiny (SEs) jsou zodpovědné za vznik onemocnění z potravin známé jako stafylokoková enterotoxikóza. Cílem provedené studie bylo posoudit vliv pasteračních teplot na možnou inaktivaci SEs.Vzorky mléka byly inokulovány dvaceti-devíti různými kmeny S. aureus se schopností produkce SEs typu A, B nebo C a inkubovány při teplotě 37 oC po dobu 24 hodin za účelem vytvoření SEs v jednotlivých vzorcích mléka. Následovalo tepelné opracování třemirůznými teplotami (72 oC, 85 oC, 92 oC) po dobu 15 s. U vzorků byly hodnoceny počty S. aureus a především přítomnost SEs. Studie ukázala, že zatímco bakterie S. aureus mohou být pasteračními teplotami inaktivovány, výskyt stafylokokových enetrotoxinů může v mléce přetrvávat. Termorezistence, uváděná jako významná vlastnost SEs, byla v případě pasteračních teplot naší studií prokázána pouze u 51,7 % (15 z 29 vzorků) stafylokokových enterotoxinů.

  • Czech name

    Hodnocení termorezistence stafylokokových enterotoxinů typu A, B, C z pohledu bezpečnosti pasterovaného mléka

  • Czech description

    Kmeny Staphylococcus aureus schopné produkovat stafylokokové entrotoxiny (SEs) jsou zodpovědné za vznik onemocnění z potravin známé jako stafylokoková enterotoxikóza. Cílem provedené studie bylo posoudit vliv pasteračních teplot na možnou inaktivaci SEs.Vzorky mléka byly inokulovány dvaceti-devíti různými kmeny S. aureus se schopností produkce SEs typu A, B nebo C a inkubovány při teplotě 37 oC po dobu 24 hodin za účelem vytvoření SEs v jednotlivých vzorcích mléka. Následovalo tepelné opracování třemirůznými teplotami (72 oC, 85 oC, 92 oC) po dobu 15 s. U vzorků byly hodnoceny počty S. aureus a především přítomnost SEs. Studie ukázala, že zatímco bakterie S. aureus mohou být pasteračními teplotami inaktivovány, výskyt stafylokokových enetrotoxinů může v mléce přetrvávat. Termorezistence, uváděná jako významná vlastnost SEs, byla v případě pasteračních teplot naší studií prokázána pouze u 51,7 % (15 z 29 vzorků) stafylokokových enterotoxinů.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    65

  • Issue of the periodical within the volume

    12

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    947-950

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database