All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of pasteurization temperatures for inactivation of staphylococcal enterotoxins A, B, C in the milk

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873753" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873753 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv pasteračních teplot na inaktivaci stafylokokových enterotoxinů typu A, B, C v mléce

  • Original language description

    Kmeny Staphylococcus aureus schopné produkovat stafylokokové enterotoxiny (SEs). Cílem provedené studie bylo posoudit vliv pasteračních teplot na možnou inaktivaci SEs. Vzorky mléka byly inokulovány dvaceti-devíti různými kmeny S. aureus se schopností produkce SEs typu A, B nebo C a inkubovány při teplotě 37 oC po dobu 24 hodin za účelem vytvoření SEs v jednotlivých vzorcích mléka. Následovalo tepelné opracování třemi různými teplotami (72 oC, 85 oC, 92 oC) po dobu 15 s. U vzorků byly hodnoceny počty S.aureus a především přítomnost SEs. Provedená studie ukázala, že i v případě, kdy při mikrobiologickém vyšetření pasterovaného mléka nejsou bakterie S. aureus detekovány, případně je stanoven jejich nízký počet, může být potravina příčinou stafylokokovéenterotoxikózy z důvodu přítomnosti termostabilních SEs. Dále bylo prokázáno, že pasterační teploty mohou stafylokokové enterotoxiny inaktivovat. Termorezistence stafylokokových enterotoxinů vůči pasteračním teplotám, uváděná odbornou i v

  • Czech name

    Vliv pasteračních teplot na inaktivaci stafylokokových enterotoxinů typu A, B, C v mléce

  • Czech description

    Kmeny Staphylococcus aureus schopné produkovat stafylokokové enterotoxiny (SEs). Cílem provedené studie bylo posoudit vliv pasteračních teplot na možnou inaktivaci SEs. Vzorky mléka byly inokulovány dvaceti-devíti různými kmeny S. aureus se schopností produkce SEs typu A, B nebo C a inkubovány při teplotě 37 oC po dobu 24 hodin za účelem vytvoření SEs v jednotlivých vzorcích mléka. Následovalo tepelné opracování třemi různými teplotami (72 oC, 85 oC, 92 oC) po dobu 15 s. U vzorků byly hodnoceny počty S.aureus a především přítomnost SEs. Provedená studie ukázala, že i v případě, kdy při mikrobiologickém vyšetření pasterovaného mléka nejsou bakterie S. aureus detekovány, případně je stanoven jejich nízký počet, může být potravina příčinou stafylokokovéenterotoxikózy z důvodu přítomnosti termostabilních SEs. Dále bylo prokázáno, že pasterační teploty mohou stafylokokové enterotoxiny inaktivovat. Termorezistence stafylokokových enterotoxinů vůči pasteračním teplotám, uváděná odbornou i v

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník fakultní studentské vědecké konference IGA VFU Brno 2015

  • ISBN

    978-80-7305-766-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    72-75

  • Publisher name

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Dec 10, 2015

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article