All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Detection of Milk Additives in Foodstuff

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873891" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873891 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Detekce mléčných aditiv v potravinách

  • Original language description

    Mléčné bílkoviny nachází široké požití v potravinářství. Jsou využívaný jak v potravinách rostlinného původu tak živočišného původu. Setkáváme se s nimi také v pokrmech ve veřejném stravování. S ohledem na jejich potenciální alergenní vlastnosti je nevyhnutné mít vyvinuté vhodné metody pro jejich detekci. V studii byla ověřena možnost průkazu mléčných aditiv v masných výrobcích pomocí imunohistochemické metody. Metoda byla prokázána jako vysoce senzitivití 0,89, a nízce specifická 0,33. Důvodem nízké specifity byl větší počet falešně negativních výsledků u vařených masných výrobků a to zejména u paštik a játrověk. Celkem bylo 17 % výrobků hodnoceno jako falešně negativní. Vyšší citlivost k jednotlivým formám mléčného přídavku však nebyla potvrzena.

  • Czech name

    Detekce mléčných aditiv v potravinách

  • Czech description

    Mléčné bílkoviny nachází široké požití v potravinářství. Jsou využívaný jak v potravinách rostlinného původu tak živočišného původu. Setkáváme se s nimi také v pokrmech ve veřejném stravování. S ohledem na jejich potenciální alergenní vlastnosti je nevyhnutné mít vyvinuté vhodné metody pro jejich detekci. V studii byla ověřena možnost průkazu mléčných aditiv v masných výrobcích pomocí imunohistochemické metody. Metoda byla prokázána jako vysoce senzitivití 0,89, a nízce specifická 0,33. Důvodem nízké specifity byl větší počet falešně negativních výsledků u vařených masných výrobků a to zejména u paštik a játrověk. Celkem bylo 17 % výrobků hodnoceno jako falešně negativní. Vyšší citlivost k jednotlivým formám mléčného přídavku však nebyla potvrzena.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin XLV. Lenfeldovy a Höklovy dny

  • ISBN

    978-80-7305-762-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    36-39

  • Publisher name

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Oct 14, 2015

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article