Detection of Milk Additives in Foodstuff
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873891" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873891 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Detekce mléčných aditiv v potravinách
Original language description
Mléčné bílkoviny nachází široké požití v potravinářství. Jsou využívaný jak v potravinách rostlinného původu tak živočišného původu. Setkáváme se s nimi také v pokrmech ve veřejném stravování. S ohledem na jejich potenciální alergenní vlastnosti je nevyhnutné mít vyvinuté vhodné metody pro jejich detekci. V studii byla ověřena možnost průkazu mléčných aditiv v masných výrobcích pomocí imunohistochemické metody. Metoda byla prokázána jako vysoce senzitivití 0,89, a nízce specifická 0,33. Důvodem nízké specifity byl větší počet falešně negativních výsledků u vařených masných výrobků a to zejména u paštik a játrověk. Celkem bylo 17 % výrobků hodnoceno jako falešně negativní. Vyšší citlivost k jednotlivým formám mléčného přídavku však nebyla potvrzena.
Czech name
Detekce mléčných aditiv v potravinách
Czech description
Mléčné bílkoviny nachází široké požití v potravinářství. Jsou využívaný jak v potravinách rostlinného původu tak živočišného původu. Setkáváme se s nimi také v pokrmech ve veřejném stravování. S ohledem na jejich potenciální alergenní vlastnosti je nevyhnutné mít vyvinuté vhodné metody pro jejich detekci. V studii byla ověřena možnost průkazu mléčných aditiv v masných výrobcích pomocí imunohistochemické metody. Metoda byla prokázána jako vysoce senzitivití 0,89, a nízce specifická 0,33. Důvodem nízké specifity byl větší počet falešně negativních výsledků u vařených masných výrobků a to zejména u paštik a játrověk. Celkem bylo 17 % výrobků hodnoceno jako falešně negativní. Vyšší citlivost k jednotlivým formám mléčného přídavku však nebyla potvrzena.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin XLV. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-762-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
36-39
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 14, 2015
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—