Application of lectin histochemistry for the detection of xanthan gum in meat products.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880297" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880297 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vetweb.cz/vyuziti-lektinove-histochemiek-detekci-xanthanove-gumyv-masnych-vyrobcich/" target="_blank" >https://vetweb.cz/vyuziti-lektinove-histochemiek-detekci-xanthanove-gumyv-masnych-vyrobcich/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití lektinové histochemie k detekci xanthanové gumy v masných výrobcích
Original language description
Xanthanová guma je aditivní látka, která se často přidává do potravin, jako jsou masné výrobky, mléčné výrobky, pekárenské výrobky, džusy nebo dresinky. Lektinová histochemie je metoda, která využívá vazby lektinů na specifické sacharidy. Pro průkaz xanthanové gumy byl použit lektin Narcissus pseudo narcissus. Pro tuto metodu byl stanoven detekční limit metody, 0,01 % v masných výrobcích. Metoda byla ověřena na 32 masných výrobcích zakoupených v tržní síti. Z těchto výrobků byly stanoveny další validační parametry - sensitivita a specificita. Sensitivita metody je 0,94 a specificita metody je 0,67.
Czech name
Využití lektinové histochemie k detekci xanthanové gumy v masných výrobcích
Czech description
Xanthanová guma je aditivní látka, která se často přidává do potravin, jako jsou masné výrobky, mléčné výrobky, pekárenské výrobky, džusy nebo dresinky. Lektinová histochemie je metoda, která využívá vazby lektinů na specifické sacharidy. Pro průkaz xanthanové gumy byl použit lektin Narcissus pseudo narcissus. Pro tuto metodu byl stanoven detekční limit metody, 0,01 % v masných výrobcích. Metoda byla ověřena na 32 masných výrobcích zakoupených v tržní síti. Z těchto výrobků byly stanoveny další validační parametry - sensitivita a specificita. Sensitivita metody je 0,94 a specificita metody je 0,67.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Volume of the periodical
72
Issue of the periodical within the volume
7
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
389-392
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—