PAS Calleja usage for microscopical detection of some hydrocolloid in model samples of meat products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875672" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875672 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití cíleného barvení PAS Calleja pro mikroskopickou detekci vybraných hydrokoloidů v modelových masných výrobcích
Original language description
Struktura, složení a kvalita je velmi důležitá při výrobě masných výrobků. Z tohoto důvodu je v masné výrobě používáno množství přídatných látek, které mají pozitivní vliv na vlastnosti masných výrobků. Cílem této práce bylo ověření vhodnost cíleného barvení PAS Calleja pro detekci vybraných hydrokoloidů v modelových masných výrobcích. Byly analyzovány modelové masné výrobky s 1% přídavkem vybraného hydrokoloidu (karagenan, bramborový škrob, rostlinné gumy, xanthan a alginát sodný). U modelových masných výrobků s přídavkem karagenanů a bramborového škrobu bylo barvení PAS Calleja prokázáno jako vhodné, kdy se daný přídavek barvil velmi výraznou fialovo-růžovou barvou. U vzorků obsahujících xanthanovou gumu, tragantovou gumu a alginát sodný bylo dosaženo horšího barevného efektu, což bylo nejspíš způsobeno obsahem uronových kyselin, které způsobí, že se během barvení nevytvoří aldehydy, které by reagovaly se Schiffovým reagens.
Czech name
Využití cíleného barvení PAS Calleja pro mikroskopickou detekci vybraných hydrokoloidů v modelových masných výrobcích
Czech description
Struktura, složení a kvalita je velmi důležitá při výrobě masných výrobků. Z tohoto důvodu je v masné výrobě používáno množství přídatných látek, které mají pozitivní vliv na vlastnosti masných výrobků. Cílem této práce bylo ověření vhodnost cíleného barvení PAS Calleja pro detekci vybraných hydrokoloidů v modelových masných výrobcích. Byly analyzovány modelové masné výrobky s 1% přídavkem vybraného hydrokoloidu (karagenan, bramborový škrob, rostlinné gumy, xanthan a alginát sodný). U modelových masných výrobků s přídavkem karagenanů a bramborového škrobu bylo barvení PAS Calleja prokázáno jako vhodné, kdy se daný přídavek barvil velmi výraznou fialovo-růžovou barvou. U vzorků obsahujících xanthanovou gumu, tragantovou gumu a alginát sodný bylo dosaženo horšího barevného efektu, což bylo nejspíš způsobeno obsahem uronových kyselin, které způsobí, že se během barvení nevytvoří aldehydy, které by reagovaly se Schiffovým reagens.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
28
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
15-21
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—