All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Histochemical Detection of Carrageenans

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875738" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875738 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Histochemický průkaz karagenanů

  • Original language description

    Karagenany jsou v potravinářství používány jako aditiva, které slouží jako zahušťující, gelotvorné a stabilizační látky a také jako pojiva. Detekce karagenanů je možná mikroskopickými, chemickými metodami a také separačními technikami. Cílem práce bylo porovnání různých barvících postupů a jejich využitelnost pro průkaz karagenanu v modelových výrobcích. Pro barvení mikroskopických preparátů vzorků karagenanů bylo použito barvení Hematoxylin-eosin, barvení methylenovou a toluidinovou modří, barvení PAS a PAS-Calleja. Nejsnáze rozpoznatelná struktury karagenanů byly po obarvení metodou PAS-Calleja, proto bylo toto barvení vybráno jako nejvhodnější a následně bylo použito ve druhé části experimentu, kde byla testována mez detekce karagenanů v modelových vzorcích připravených z mletého vepřového masa a karagenanu. Při vyšetřování dostatečného množství řezů byly karagenany prokázány v modelových vzorcích s přídavkem 0,1 % karagenanů.

  • Czech name

    Histochemický průkaz karagenanů

  • Czech description

    Karagenany jsou v potravinářství používány jako aditiva, které slouží jako zahušťující, gelotvorné a stabilizační látky a také jako pojiva. Detekce karagenanů je možná mikroskopickými, chemickými metodami a také separačními technikami. Cílem práce bylo porovnání různých barvících postupů a jejich využitelnost pro průkaz karagenanu v modelových výrobcích. Pro barvení mikroskopických preparátů vzorků karagenanů bylo použito barvení Hematoxylin-eosin, barvení methylenovou a toluidinovou modří, barvení PAS a PAS-Calleja. Nejsnáze rozpoznatelná struktury karagenanů byly po obarvení metodou PAS-Calleja, proto bylo toto barvení vybráno jako nejvhodnější a následně bylo použito ve druhé části experimentu, kde byla testována mez detekce karagenanů v modelových vzorcích připravených z mletého vepřového masa a karagenanu. Při vyšetřování dostatečného množství řezů byly karagenany prokázány v modelových vzorcích s přídavkem 0,1 % karagenanů.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40500 - Other agricultural sciences

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    28

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    56-59

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database