Histochemical Detection of Carrageenans
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875738" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875738 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Histochemický průkaz karagenanů
Original language description
Karagenany jsou v potravinářství používány jako aditiva, které slouží jako zahušťující, gelotvorné a stabilizační látky a také jako pojiva. Detekce karagenanů je možná mikroskopickými, chemickými metodami a také separačními technikami. Cílem práce bylo porovnání různých barvících postupů a jejich využitelnost pro průkaz karagenanu v modelových výrobcích. Pro barvení mikroskopických preparátů vzorků karagenanů bylo použito barvení Hematoxylin-eosin, barvení methylenovou a toluidinovou modří, barvení PAS a PAS-Calleja. Nejsnáze rozpoznatelná struktury karagenanů byly po obarvení metodou PAS-Calleja, proto bylo toto barvení vybráno jako nejvhodnější a následně bylo použito ve druhé části experimentu, kde byla testována mez detekce karagenanů v modelových vzorcích připravených z mletého vepřového masa a karagenanu. Při vyšetřování dostatečného množství řezů byly karagenany prokázány v modelových vzorcích s přídavkem 0,1 % karagenanů.
Czech name
Histochemický průkaz karagenanů
Czech description
Karagenany jsou v potravinářství používány jako aditiva, které slouží jako zahušťující, gelotvorné a stabilizační látky a také jako pojiva. Detekce karagenanů je možná mikroskopickými, chemickými metodami a také separačními technikami. Cílem práce bylo porovnání různých barvících postupů a jejich využitelnost pro průkaz karagenanu v modelových výrobcích. Pro barvení mikroskopických preparátů vzorků karagenanů bylo použito barvení Hematoxylin-eosin, barvení methylenovou a toluidinovou modří, barvení PAS a PAS-Calleja. Nejsnáze rozpoznatelná struktury karagenanů byly po obarvení metodou PAS-Calleja, proto bylo toto barvení vybráno jako nejvhodnější a následně bylo použito ve druhé části experimentu, kde byla testována mez detekce karagenanů v modelových vzorcích připravených z mletého vepřového masa a karagenanu. Při vyšetřování dostatečného množství řezů byly karagenany prokázány v modelových vzorcích s přídavkem 0,1 % karagenanů.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
28
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
56-59
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—