All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Carrageenans in Meat Industry - Detection Using Microscopic Methods

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43873005" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43873005 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Karagenany v masném průmyslu - detekce pomocí mikroskopických metod

  • Original language description

    Karagenany jsou v masném průmyslu využívány zejména jako stabilizátory a pojiva a patří do skupiny aditivních látek s označením E 407. V této práci byly analyzovány tři druhy potravinářských karagenanů (kappa-kappa, lambda-lambda, ióta-iota) pomocí světelné a elektronové mikroskopie. Jednotlivé druhy karagenanů byly analyzované ve formě sypkého prášku. Vzorky určené k analýze ve světelném mikroskopu byly obarveny barvivy Lugol-Calleja, Taulidinová modř, PAS-Calleja. Na základě intenzity zbarvení a velikosti obarvené plochy jednotlivých fragmentů karagenanů bylo vyhodnoceno barvení PAS-Calleja jako nejvhodnější k detekci kappa-, lambda-, ióta-karagenanu. Obrázky ze skenovacího elektronového mikroskopu poukazují na morfologické rozdíly ve struktuře meziióta-karagenany a kappa-, lambda-karagenany. Současně byly pod světelným mikroskopem vyšetřeny dušené šunky s přídavkem 1 % kappa-, lambda- a ióta- karagenanu. Při tomto vyšetření byly zjištěny rozdíly v lokalizaci či prostorovém uspořádá

  • Czech name

    Karagenany v masném průmyslu - detekce pomocí mikroskopických metod

  • Czech description

    Karagenany jsou v masném průmyslu využívány zejména jako stabilizátory a pojiva a patří do skupiny aditivních látek s označením E 407. V této práci byly analyzovány tři druhy potravinářských karagenanů (kappa-kappa, lambda-lambda, ióta-iota) pomocí světelné a elektronové mikroskopie. Jednotlivé druhy karagenanů byly analyzované ve formě sypkého prášku. Vzorky určené k analýze ve světelném mikroskopu byly obarveny barvivy Lugol-Calleja, Taulidinová modř, PAS-Calleja. Na základě intenzity zbarvení a velikosti obarvené plochy jednotlivých fragmentů karagenanů bylo vyhodnoceno barvení PAS-Calleja jako nejvhodnější k detekci kappa-, lambda-, ióta-karagenanu. Obrázky ze skenovacího elektronového mikroskopu poukazují na morfologické rozdíly ve struktuře meziióta-karagenany a kappa-, lambda-karagenany. Současně byly pod světelným mikroskopem vyšetřeny dušené šunky s přídavkem 1 % kappa-, lambda- a ióta- karagenanu. Při tomto vyšetření byly zjištěny rozdíly v lokalizaci či prostorovém uspořádá

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2014

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    25

  • Issue of the periodical within the volume

    7

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    49-53

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database