All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Selenium concentration in milk monitoring

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874337" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874337 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Sledování koncentrace selenu v mléce

  • Original language description

    Cílem naší práce bylo sledování obsahu selenu v různých vzorcích mléka z tržní sítě a vyhodnocení různých vlivů, které by mohly koncentraci selenu v mléce ovlivňovat. Celkem bylo sledováno 36 vzorků mléka z tržní sítě. Selen byl ve vzorcích mléka stanoven po zmineralizování pomocí hydridové techniky atomové absorpční spektrometrie (HG - AAS). Průměrné hodnoty selenu v mléce byly 19.34 +- 4.03 ?g/l, přičemž nejnižší zjištěné hodnoty byly 8.96 ?g/l a ty nejvyšší 26.04 ?g/l. Nebyl zjištěn signifikantní vliv tepelného ošetření či obsahu tuku v mléce na koncentraci selenu v mléce. Na druhé straně jako důležitý faktor ovlivňující koncentraci selenu v mléce byl zjištěn výrobce, zde byly zjištěny výrazné rozdíly v koncentracích selenu mezi různými výrobci mlék.

  • Czech name

    Sledování koncentrace selenu v mléce

  • Czech description

    Cílem naší práce bylo sledování obsahu selenu v různých vzorcích mléka z tržní sítě a vyhodnocení různých vlivů, které by mohly koncentraci selenu v mléce ovlivňovat. Celkem bylo sledováno 36 vzorků mléka z tržní sítě. Selen byl ve vzorcích mléka stanoven po zmineralizování pomocí hydridové techniky atomové absorpční spektrometrie (HG - AAS). Průměrné hodnoty selenu v mléce byly 19.34 +- 4.03 ?g/l, přičemž nejnižší zjištěné hodnoty byly 8.96 ?g/l a ty nejvyšší 26.04 ?g/l. Nebyl zjištěn signifikantní vliv tepelného ošetření či obsahu tuku v mléce na koncentraci selenu v mléce. Na druhé straně jako důležitý faktor ovlivňující koncentraci selenu v mléce byl zjištěn výrobce, zde byly zjištěny výrazné rozdíly v koncentracích selenu mezi různými výrobci mlék.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Hygiena a technologie potravin XLVI. Lenfeldovy a Höklovy dny Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-782-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    161-165

  • Publisher name

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Oct 19, 2016

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article