Evaluation of the growth of toxigenic Bacillus cereus strains in infant milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874405" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874405 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení růstu toxigenních kmenů Bacillus cereus v kojeneckém mléce
Original language description
Cílem studie bylo sledování růstu a produkce toxinů u sbírkových kmenů Bacillus cereus v počátečním kojeneckém mléce při teplotě 8 oC, 15 oC a 24 oC. Počet B. cereus byl stanoven plotnovou metodou na Mannitol, Yolk, Polymyxine B agaru (30 oC, 24 h). K detekci přítomnosti bakteriálních toxinů byl použit imunochromatografický test. B. cereus se v obnoveném mléce množil a produkoval toxiny při teplotách 15 oC a 24 oC. Detekovatelné množství toxinů vzniklo při pomnožení bakterie řádově na 106 KTJ.ml-1 (nehemolytický enterotoxin, Nhe), 7x107 KTJ.ml-1 (hemolysin BL) či 108 KTJ.ml-1 (emetický toxin). Pro zajištění bezpečnosti není vhodné kojenecké mléko po obnovení uchovávat při teplotách vyšších než 15 oC.
Czech name
Hodnocení růstu toxigenních kmenů Bacillus cereus v kojeneckém mléce
Czech description
Cílem studie bylo sledování růstu a produkce toxinů u sbírkových kmenů Bacillus cereus v počátečním kojeneckém mléce při teplotě 8 oC, 15 oC a 24 oC. Počet B. cereus byl stanoven plotnovou metodou na Mannitol, Yolk, Polymyxine B agaru (30 oC, 24 h). K detekci přítomnosti bakteriálních toxinů byl použit imunochromatografický test. B. cereus se v obnoveném mléce množil a produkoval toxiny při teplotách 15 oC a 24 oC. Detekovatelné množství toxinů vzniklo při pomnožení bakterie řádově na 106 KTJ.ml-1 (nehemolytický enterotoxin, Nhe), 7x107 KTJ.ml-1 (hemolysin BL) či 108 KTJ.ml-1 (emetický toxin). Pro zajištění bezpečnosti není vhodné kojenecké mléko po obnovení uchovávat při teplotách vyšších než 15 oC.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin XLVI. Lenfeldovy a Höklovy dny Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-782-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
102-106
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 19, 2016
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—