Possibilities of fast determination of water content in honey.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874504" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874504 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Možnosti rychlého stanovení obsahu vody v medu
Original language description
Kvalita medů v tržní síti je nestálá a dle SZPI téměř polovina vyšetřených vzorků medu neodpovídá svými fyzikálně-chemickými parametry současné legislativě. Cílem této studie bylo zhodnocení obsahu vody květových (n = 46) a medovicových medů (n = 4) z tržní sítě v České republice a vyvinutí vhodné rychlé metody pro její stanovení. Obsah vody byl stanoven refraktometricky. Zjištěné výsledky (15,4 - 19,8 %) odpovídaly vyhlášce č. 76/2003 Sb. Pokud byly hodnoty posuzovány dle svazové normy "Český med", 13 vzorků svým obsahem vody této normě neodpovídá. Naměřené hodnoty byly použity pro kalibraci FT-NIR spektrometru pomocí metody částečných nejmenších čtverců (PLS) za vytvoření velmi spolehlivého kalibračního modelu. Metodu je tak možné využít pro rychlé měření obsahu vody ve velkém množství vzorků medů.
Czech name
Možnosti rychlého stanovení obsahu vody v medu
Czech description
Kvalita medů v tržní síti je nestálá a dle SZPI téměř polovina vyšetřených vzorků medu neodpovídá svými fyzikálně-chemickými parametry současné legislativě. Cílem této studie bylo zhodnocení obsahu vody květových (n = 46) a medovicových medů (n = 4) z tržní sítě v České republice a vyvinutí vhodné rychlé metody pro její stanovení. Obsah vody byl stanoven refraktometricky. Zjištěné výsledky (15,4 - 19,8 %) odpovídaly vyhlášce č. 76/2003 Sb. Pokud byly hodnoty posuzovány dle svazové normy "Český med", 13 vzorků svým obsahem vody této normě neodpovídá. Naměřené hodnoty byly použity pro kalibraci FT-NIR spektrometru pomocí metody částečných nejmenších čtverců (PLS) za vytvoření velmi spolehlivého kalibračního modelu. Metodu je tak možné využít pro rychlé měření obsahu vody ve velkém množství vzorků medů.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLII. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy Dny
ISBN
978-80-7509-405-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
311-318
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 9, 2016
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—