Comparison of screening methods for the determination of L - ascorbic acid in fruit juices
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874512" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874512 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Srovnání screeningových metod pro stanovení kyseliny L - askorbové v ovocných džusech
Original language description
Kyselina L-askorbová je významná látka obsažená v ovocných džusech, kde plní nejen důležitou roli z hlediska nutričního, ale působí také jako antioxidant. Obsah kyseliny L-askorbové je u různých ovocných šťáv rozdílný. Tento obsahový rozdíl je možné měřit pomocí klasických titračních metod na základě intenzity barev dle použitého titračního roztoku. Tato studie se zabývá problematikou dostatečného rozpoznání změny barvy za použití titrační metody s 2,6 - dichlorfenolindofenolem a jodometrickou titrační metodou. Jodometrická metoda se jevila pro námi zvolené vzorky jako vhodnější alternativa. Nejvíce kyseliny L- askorbové obsahoval vzorek grapefruitového džusu 209,90 mg/l, vzorek pomerančového džusu 207,92mg/l. V jablečném džusu bylo obsaženo nejméně 32,65mg/l kyseliny L- askorbové.
Czech name
Srovnání screeningových metod pro stanovení kyseliny L - askorbové v ovocných džusech
Czech description
Kyselina L-askorbová je významná látka obsažená v ovocných džusech, kde plní nejen důležitou roli z hlediska nutričního, ale působí také jako antioxidant. Obsah kyseliny L-askorbové je u různých ovocných šťáv rozdílný. Tento obsahový rozdíl je možné měřit pomocí klasických titračních metod na základě intenzity barev dle použitého titračního roztoku. Tato studie se zabývá problematikou dostatečného rozpoznání změny barvy za použití titrační metody s 2,6 - dichlorfenolindofenolem a jodometrickou titrační metodou. Jodometrická metoda se jevila pro námi zvolené vzorky jako vhodnější alternativa. Nejvíce kyseliny L- askorbové obsahoval vzorek grapefruitového džusu 209,90 mg/l, vzorek pomerančového džusu 207,92mg/l. V jablečném džusu bylo obsaženo nejméně 32,65mg/l kyseliny L- askorbové.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin XLVI. Lenfeldovy a Höklovy dny Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-782-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
192-196
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 19, 2016
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—