All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Microscopic detection of porcine protein isolated in cooked meat products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874600" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874600 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Mikroskopická detekce izolovaných vepřových bílkovin v drobných masných výrobcích

  • Original language description

    Maso a masné výrobky patří vedle mléčných výrobků a pečiva k základním potravinám člověka. Ovšem při současném tlaku na nákupní a akční ceny masných výrobků v obchodních řetězcích musí průmyslový výrobce technologicky podstatnou část vazného masa nahradit, buď levnějšími masnými surovinami nižší jakosti, nebo vhodnými ingrediencemi a přídatnými látkami na stabilizaci díla, a to především u mělněných masných výrobků. Pro dosažení požadovaných vlastností hotových masných výrobků mohou využít výrobci výrazně levnějšího zdroje a to kolagenní bílkoviny ve formě izolovaných vepřových proteinů. Svými velmi specifickými funkčními vlastnostmi mají kolagenní bílkoviny využití zejména u výrobků, kde je potřeba zvýšení elasticity, zlepšení krájitelnosti a soudržnosti. Aplikace kolagenní bílkoviny se významně spolupodílí na redukci synereze v hotových masných výrobcích balených ve vakuu nebo ochranné atmosféře. V kombinaci s jinými živočišnými bílkovinami, například s krevní plasmou, jsou kolagenní bílkoviny využívány také jako ingredience, které napomáhají emulgaci, resp. stabilizaci díla mělněných masných výrobků. Cílem práce byl průkaz izolovaného vepřového proteinu v drobných masných výrobcích pomocí mikroskopických metod, kdy jako nejvhodnější se jeví použití cíleného barvení Calleja v kombinaci se světelnou mikroskopií.

  • Czech name

    Mikroskopická detekce izolovaných vepřových bílkovin v drobných masných výrobcích

  • Czech description

    Maso a masné výrobky patří vedle mléčných výrobků a pečiva k základním potravinám člověka. Ovšem při současném tlaku na nákupní a akční ceny masných výrobků v obchodních řetězcích musí průmyslový výrobce technologicky podstatnou část vazného masa nahradit, buď levnějšími masnými surovinami nižší jakosti, nebo vhodnými ingrediencemi a přídatnými látkami na stabilizaci díla, a to především u mělněných masných výrobků. Pro dosažení požadovaných vlastností hotových masných výrobků mohou využít výrobci výrazně levnějšího zdroje a to kolagenní bílkoviny ve formě izolovaných vepřových proteinů. Svými velmi specifickými funkčními vlastnostmi mají kolagenní bílkoviny využití zejména u výrobků, kde je potřeba zvýšení elasticity, zlepšení krájitelnosti a soudržnosti. Aplikace kolagenní bílkoviny se významně spolupodílí na redukci synereze v hotových masných výrobcích balených ve vakuu nebo ochranné atmosféře. V kombinaci s jinými živočišnými bílkovinami, například s krevní plasmou, jsou kolagenní bílkoviny využívány také jako ingredience, které napomáhají emulgaci, resp. stabilizaci díla mělněných masných výrobků. Cílem práce byl průkaz izolovaného vepřového proteinu v drobných masných výrobcích pomocí mikroskopických metod, kdy jako nejvhodnější se jeví použití cíleného barvení Calleja v kombinaci se světelnou mikroskopií.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    27

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    27-30

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database