Microscopic detection of porcine protein isolated in cooked meat products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874600" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874600 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Mikroskopická detekce izolovaných vepřových bílkovin v drobných masných výrobcích
Original language description
Maso a masné výrobky patří vedle mléčných výrobků a pečiva k základním potravinám člověka. Ovšem při současném tlaku na nákupní a akční ceny masných výrobků v obchodních řetězcích musí průmyslový výrobce technologicky podstatnou část vazného masa nahradit, buď levnějšími masnými surovinami nižší jakosti, nebo vhodnými ingrediencemi a přídatnými látkami na stabilizaci díla, a to především u mělněných masných výrobků. Pro dosažení požadovaných vlastností hotových masných výrobků mohou využít výrobci výrazně levnějšího zdroje a to kolagenní bílkoviny ve formě izolovaných vepřových proteinů. Svými velmi specifickými funkčními vlastnostmi mají kolagenní bílkoviny využití zejména u výrobků, kde je potřeba zvýšení elasticity, zlepšení krájitelnosti a soudržnosti. Aplikace kolagenní bílkoviny se významně spolupodílí na redukci synereze v hotových masných výrobcích balených ve vakuu nebo ochranné atmosféře. V kombinaci s jinými živočišnými bílkovinami, například s krevní plasmou, jsou kolagenní bílkoviny využívány také jako ingredience, které napomáhají emulgaci, resp. stabilizaci díla mělněných masných výrobků. Cílem práce byl průkaz izolovaného vepřového proteinu v drobných masných výrobcích pomocí mikroskopických metod, kdy jako nejvhodnější se jeví použití cíleného barvení Calleja v kombinaci se světelnou mikroskopií.
Czech name
Mikroskopická detekce izolovaných vepřových bílkovin v drobných masných výrobcích
Czech description
Maso a masné výrobky patří vedle mléčných výrobků a pečiva k základním potravinám člověka. Ovšem při současném tlaku na nákupní a akční ceny masných výrobků v obchodních řetězcích musí průmyslový výrobce technologicky podstatnou část vazného masa nahradit, buď levnějšími masnými surovinami nižší jakosti, nebo vhodnými ingrediencemi a přídatnými látkami na stabilizaci díla, a to především u mělněných masných výrobků. Pro dosažení požadovaných vlastností hotových masných výrobků mohou využít výrobci výrazně levnějšího zdroje a to kolagenní bílkoviny ve formě izolovaných vepřových proteinů. Svými velmi specifickými funkčními vlastnostmi mají kolagenní bílkoviny využití zejména u výrobků, kde je potřeba zvýšení elasticity, zlepšení krájitelnosti a soudržnosti. Aplikace kolagenní bílkoviny se významně spolupodílí na redukci synereze v hotových masných výrobcích balených ve vakuu nebo ochranné atmosféře. V kombinaci s jinými živočišnými bílkovinami, například s krevní plasmou, jsou kolagenní bílkoviny využívány také jako ingredience, které napomáhají emulgaci, resp. stabilizaci díla mělněných masných výrobků. Cílem práce byl průkaz izolovaného vepřového proteinu v drobných masných výrobcích pomocí mikroskopických metod, kdy jako nejvhodnější se jeví použití cíleného barvení Calleja v kombinaci se světelnou mikroskopií.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
27
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
27-30
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—