Changes of amino acid representation in pasture vegetation during growing period
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875751" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875751 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Změny zastoupení aminokyselin v pastevním porostu v průběhu vegetačního období
Original language description
Cílem studie bylo porovnání změn dusíkatých látek (NL) a aminokyselin (AMK) v pastevním porostu během vegetačního období pro optimalizaci výživy na pastvě u masných plemen skotu. Vzorky pastevního porostu byly odebrány z vybraných pastvin v Křišťanech (Šumava). Deset vzorků bylo odebíráno každý měsíc od května do srpna. Místa jednotlivých odběrů byla vybrána náhodně. Plocha každého vzorkovacího místa byla 1 m2. Vzorky byly zváženy ihned po nařezání a poté byly transportovány do laboratoře. Základní analýza byla provedena po vysušení a homogenizaci zelené hmoty. Byly sledovány změny NL a jednotlivých AMK obsažených v pastvině. Výsledky ukazují, že objem NL se postupně snižoval od května do června a poté se v srpnu zvýšil. V červnu, červenci a srpnu došlo ve srovnání s květnem k poklesu AMK v zelené hmotě.
Czech name
Změny zastoupení aminokyselin v pastevním porostu v průběhu vegetačního období
Czech description
Cílem studie bylo porovnání změn dusíkatých látek (NL) a aminokyselin (AMK) v pastevním porostu během vegetačního období pro optimalizaci výživy na pastvě u masných plemen skotu. Vzorky pastevního porostu byly odebrány z vybraných pastvin v Křišťanech (Šumava). Deset vzorků bylo odebíráno každý měsíc od května do srpna. Místa jednotlivých odběrů byla vybrána náhodně. Plocha každého vzorkovacího místa byla 1 m2. Vzorky byly zváženy ihned po nařezání a poté byly transportovány do laboratoře. Základní analýza byla provedena po vysušení a homogenizaci zelené hmoty. Byly sledovány změny NL a jednotlivých AMK obsažených v pastvině. Výsledky ukazují, že objem NL se postupně snižoval od května do června a poté se v srpnu zvýšil. V červnu, červenci a srpnu došlo ve srovnání s květnem k poklesu AMK v zelené hmotě.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XII. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-263-1089-1
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
4
Pages from-to
25-28
Publisher name
Tribun EU s.r.o.
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Apr 20, 2017
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—