Impact of ambient temperature on mortality of poultry transported for slaughter
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875791" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875791 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv teploty prostředí na úhyny vykrmované drůbeže při přepravě na jatky
Original language description
Práce porovnává vliv teploty okolního prostředí při přepravě na jatky na úhyny vybraných druhů vykrmované drůbeže (brojlerová kuřata, kachny a krůty). Údaje o jednotlivých přepravách drůbeže v rámci České republiky a teplotách, při nichž byly transporty realizovány, byly analyzovány za období let 2009 až 2016. Pro účely hodnocení byly přepravy rozděleny podle teploty, při které probíhaly, do následujících teplotních intervalů: od -6 do -3 °C, od -3 do 0 °C, +0 až +3 °C, +3 až +6 °C, +6 až +9 °C, +9 až +12 °C, +12 až +15 °C, +15 až +18 °C, +18 až +21 °C. Pro vybrané druhy drůbeže byla zjištěna úroveň mortality v souvislosti s přepravou v rámci jednotlivých teplotních intervalů. Výsledky dokladují citlivost ptáků k extrémně nízkým i vysokým teplotám okolního prostředí. Z pohledu úrovně úhynů při přepravě se u brojlerových kuřat ukázaly kritické zejména nízké teploty, u kachen a krůt pak zejména vysoké teploty.
Czech name
Vliv teploty prostředí na úhyny vykrmované drůbeže při přepravě na jatky
Czech description
Práce porovnává vliv teploty okolního prostředí při přepravě na jatky na úhyny vybraných druhů vykrmované drůbeže (brojlerová kuřata, kachny a krůty). Údaje o jednotlivých přepravách drůbeže v rámci České republiky a teplotách, při nichž byly transporty realizovány, byly analyzovány za období let 2009 až 2016. Pro účely hodnocení byly přepravy rozděleny podle teploty, při které probíhaly, do následujících teplotních intervalů: od -6 do -3 °C, od -3 do 0 °C, +0 až +3 °C, +3 až +6 °C, +6 až +9 °C, +9 až +12 °C, +12 až +15 °C, +15 až +18 °C, +18 až +21 °C. Pro vybrané druhy drůbeže byla zjištěna úroveň mortality v souvislosti s přepravou v rámci jednotlivých teplotních intervalů. Výsledky dokladují citlivost ptáků k extrémně nízkým i vysokým teplotám okolního prostředí. Z pohledu úrovně úhynů při přepravě se u brojlerových kuřat ukázaly kritické zejména nízké teploty, u kachen a krůt pak zejména vysoké teploty.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Ochrana zvířat a welfare 2017. Sborník příspěvků
ISBN
978-80-7305-792-3
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
5
Pages from-to
223-227
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 4, 2017
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—