All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Microbial contamination at catering establishments focusing on the occurrence of agents of alimentary diseases

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876435" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876435 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Mikrobiální kontaminace gastronomických provozoven se zaměřením na výskyt původců alimentárního onemocnění

  • Original language description

    Cílem studie bylo sledování a hodnocení hygienických standardů v 11 zařízeních veřejného stravování, a to v období od dubna 2016 do listopadu 2017, se zaměřením na mikrobiologický monitoring pracovních ploch (n=298) a rukou pracovníků (n= 159). Analýza byla zaměřena na přítomnost následujících bakterií: Escherichia coli, se zaměřením na přítomnost patogenních druhů, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Salmonella spp. Přítomnost Escherichia coli byla potvrzena u 11,8 % vzorků (pracovní plochy 12,4 %, ruce pracovníků 10,7 %; P=0,650). Přítomnost patogenní E. coli nebyla ve vzorcích potvrzena. Bacillus cereus byl ve vzorcích detekován nejčastěji, a to u celkem 39,6 % odebraných vzorků (pracovní plochy 44,6 %, ruce pracovníků 30,2 %; P=0,003). Přítomnost Staphylococcus aureus byla zaznamenána u 17,9 % vzorků (17,4 % pracovních ploch, ruce pracovníků 18,9 %; P=0,703). Listeria monocytogenes byla detekována pouze u jednoho vzorků (pracovní prostor 0,2 %). Přítomnost bakterií Salmonella spp. nebyla potvrzena. Výskyt bakterií B. cereus, S. aureus a E. coli byl závislý na ročním období, vyšší výskyt bakterie B. cereus byl zaznamenán v zimních měsících (jaro-léto 33,3 %, podzim-zimní 42,3 %, P = 0,077), naopak výskyt u E. coli byl detekován v období jaro-léto (jaro-léto 17,4 %, podzim-zimní 9,4, P = 0,018). Bakterie B. cereus, S. aureus a E. coli byly detekovány v téměř polovině vyšetřovaných vzorků.

  • Czech name

    Mikrobiální kontaminace gastronomických provozoven se zaměřením na výskyt původců alimentárního onemocnění

  • Czech description

    Cílem studie bylo sledování a hodnocení hygienických standardů v 11 zařízeních veřejného stravování, a to v období od dubna 2016 do listopadu 2017, se zaměřením na mikrobiologický monitoring pracovních ploch (n=298) a rukou pracovníků (n= 159). Analýza byla zaměřena na přítomnost následujících bakterií: Escherichia coli, se zaměřením na přítomnost patogenních druhů, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Salmonella spp. Přítomnost Escherichia coli byla potvrzena u 11,8 % vzorků (pracovní plochy 12,4 %, ruce pracovníků 10,7 %; P=0,650). Přítomnost patogenní E. coli nebyla ve vzorcích potvrzena. Bacillus cereus byl ve vzorcích detekován nejčastěji, a to u celkem 39,6 % odebraných vzorků (pracovní plochy 44,6 %, ruce pracovníků 30,2 %; P=0,003). Přítomnost Staphylococcus aureus byla zaznamenána u 17,9 % vzorků (17,4 % pracovních ploch, ruce pracovníků 18,9 %; P=0,703). Listeria monocytogenes byla detekována pouze u jednoho vzorků (pracovní prostor 0,2 %). Přítomnost bakterií Salmonella spp. nebyla potvrzena. Výskyt bakterií B. cereus, S. aureus a E. coli byl závislý na ročním období, vyšší výskyt bakterie B. cereus byl zaznamenán v zimních měsících (jaro-léto 33,3 %, podzim-zimní 42,3 %, P = 0,077), naopak výskyt u E. coli byl detekován v období jaro-léto (jaro-léto 17,4 %, podzim-zimní 9,4, P = 0,018). Bakterie B. cereus, S. aureus a E. coli byly detekovány v téměř polovině vyšetřovaných vzorků.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Hygiena a technologie potravin XLVIII. Lenfeldovy a Höklovy dny

  • ISBN

    978-80-7305-807-4

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    11-14

  • Publisher name

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Oct 17, 2018

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article