Microbial contamination at catering establishments focusing on the occurrence of agents of alimentary diseases
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876435" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876435 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Mikrobiální kontaminace gastronomických provozoven se zaměřením na výskyt původců alimentárního onemocnění
Original language description
Cílem studie bylo sledování a hodnocení hygienických standardů v 11 zařízeních veřejného stravování, a to v období od dubna 2016 do listopadu 2017, se zaměřením na mikrobiologický monitoring pracovních ploch (n=298) a rukou pracovníků (n= 159). Analýza byla zaměřena na přítomnost následujících bakterií: Escherichia coli, se zaměřením na přítomnost patogenních druhů, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Salmonella spp. Přítomnost Escherichia coli byla potvrzena u 11,8 % vzorků (pracovní plochy 12,4 %, ruce pracovníků 10,7 %; P=0,650). Přítomnost patogenní E. coli nebyla ve vzorcích potvrzena. Bacillus cereus byl ve vzorcích detekován nejčastěji, a to u celkem 39,6 % odebraných vzorků (pracovní plochy 44,6 %, ruce pracovníků 30,2 %; P=0,003). Přítomnost Staphylococcus aureus byla zaznamenána u 17,9 % vzorků (17,4 % pracovních ploch, ruce pracovníků 18,9 %; P=0,703). Listeria monocytogenes byla detekována pouze u jednoho vzorků (pracovní prostor 0,2 %). Přítomnost bakterií Salmonella spp. nebyla potvrzena. Výskyt bakterií B. cereus, S. aureus a E. coli byl závislý na ročním období, vyšší výskyt bakterie B. cereus byl zaznamenán v zimních měsících (jaro-léto 33,3 %, podzim-zimní 42,3 %, P = 0,077), naopak výskyt u E. coli byl detekován v období jaro-léto (jaro-léto 17,4 %, podzim-zimní 9,4, P = 0,018). Bakterie B. cereus, S. aureus a E. coli byly detekovány v téměř polovině vyšetřovaných vzorků.
Czech name
Mikrobiální kontaminace gastronomických provozoven se zaměřením na výskyt původců alimentárního onemocnění
Czech description
Cílem studie bylo sledování a hodnocení hygienických standardů v 11 zařízeních veřejného stravování, a to v období od dubna 2016 do listopadu 2017, se zaměřením na mikrobiologický monitoring pracovních ploch (n=298) a rukou pracovníků (n= 159). Analýza byla zaměřena na přítomnost následujících bakterií: Escherichia coli, se zaměřením na přítomnost patogenních druhů, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Salmonella spp. Přítomnost Escherichia coli byla potvrzena u 11,8 % vzorků (pracovní plochy 12,4 %, ruce pracovníků 10,7 %; P=0,650). Přítomnost patogenní E. coli nebyla ve vzorcích potvrzena. Bacillus cereus byl ve vzorcích detekován nejčastěji, a to u celkem 39,6 % odebraných vzorků (pracovní plochy 44,6 %, ruce pracovníků 30,2 %; P=0,003). Přítomnost Staphylococcus aureus byla zaznamenána u 17,9 % vzorků (17,4 % pracovních ploch, ruce pracovníků 18,9 %; P=0,703). Listeria monocytogenes byla detekována pouze u jednoho vzorků (pracovní prostor 0,2 %). Přítomnost bakterií Salmonella spp. nebyla potvrzena. Výskyt bakterií B. cereus, S. aureus a E. coli byl závislý na ročním období, vyšší výskyt bakterie B. cereus byl zaznamenán v zimních měsících (jaro-léto 33,3 %, podzim-zimní 42,3 %, P = 0,077), naopak výskyt u E. coli byl detekován v období jaro-léto (jaro-léto 17,4 %, podzim-zimní 9,4, P = 0,018). Bakterie B. cereus, S. aureus a E. coli byly detekovány v téměř polovině vyšetřovaných vzorků.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin XLVIII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-807-4
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
4
Pages from-to
11-14
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 17, 2018
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—