Microbial contamination of ready-packaged dishes sold in the Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876437" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876437 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Mikrobiální kontaminace hotových balených pokrmů prodávaných v tržní síti v rámci ČR
Original language description
Práce se zabývá sledováním mikrobiologické kvality balených hotových pokrmů prodávaných v obchodních sítích na území České republiky. Celkem bylo vyšetřeno 50 vzorků, a to v den data spotřeby nebo max. tři dny po datu spotřeby. Analýza vzorků byla zaměřena zejména na sledování celkového počtu mikroorganismů a výskyt původců alimentárního onemocnění, a to potenciálně patogenních baktérií Escherichia coli, bakterií Staphylococcus aureus a Bacillus cereus, Salmonella spp. a Listeria monocytogenes. Průměrná hodnota mikrobiální kontaminace v analyzovaných vzorcích byla 6,8. 107 KTJ/g vyšetřované suroviny. Přítomnost bakterie Escherichia coli byla detekována v 7 vzorcích (14 %), bakterie Staphylococcus aureus byla přítomna ve dvou vzorcích (4 %) a nejnižší záchyt byl prokázán u bakterie Bacillus cereus, a to pouze v jednom vyšetřovaném vzorku (2 %).
Czech name
Mikrobiální kontaminace hotových balených pokrmů prodávaných v tržní síti v rámci ČR
Czech description
Práce se zabývá sledováním mikrobiologické kvality balených hotových pokrmů prodávaných v obchodních sítích na území České republiky. Celkem bylo vyšetřeno 50 vzorků, a to v den data spotřeby nebo max. tři dny po datu spotřeby. Analýza vzorků byla zaměřena zejména na sledování celkového počtu mikroorganismů a výskyt původců alimentárního onemocnění, a to potenciálně patogenních baktérií Escherichia coli, bakterií Staphylococcus aureus a Bacillus cereus, Salmonella spp. a Listeria monocytogenes. Průměrná hodnota mikrobiální kontaminace v analyzovaných vzorcích byla 6,8. 107 KTJ/g vyšetřované suroviny. Přítomnost bakterie Escherichia coli byla detekována v 7 vzorcích (14 %), bakterie Staphylococcus aureus byla přítomna ve dvou vzorcích (4 %) a nejnižší záchyt byl prokázán u bakterie Bacillus cereus, a to pouze v jednom vyšetřovaném vzorku (2 %).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin XLVIII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-807-4
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
4
Pages from-to
224-227
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 17, 2018
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—