All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Meat cooking: effect on the structure, sensory characteristics and microbiological quality-Part 1: Structure of skeletal muscle

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876477" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876477 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Tepelná úprava masa: vliv na strukturu, senzorické vlastnosti a mikrobiologickou kvalitu. 1. část: Struktura kosterní svaloviny.

  • Original language description

    Základní stavební jednotkou kosterních svalů jsou svalová vlákna. Hlavními organelami svalových vláken jsou myofibrily, které vyplňují až 80 procent vnitřního objemu. Myofibrily jsou tvořené bílkovinnými kontraktilními a funkčními strukturami ? myofilamenty. Nejmenší kontraktilní jednotkou svalového vlákna je tzv. sarkomera. Kromě kontraktilních myofilament je pro smrštění svalu a post mortem pro tuhost masa významný komplex dalších strukturálních útvarů ? cytoskelet. Na tvorbě cytoskeletu se podílejí Z-disky, M-linie a vlákna bílkoviny titinu. Mezi multifunkčními bílkovinami cytoskeletu sarkomery existuje dynamická výměna. Intramuskulární pojivová tkáň plní v kosterní svalovině několik funkcí. Základní složení pojivové tkáně představuje extracelulární matrix, což znamená mimobuněčnou hmotu tvořenou vláknitými bílkovinami (zejména kolagenem) obklopenými amorfní substancí glykoproteinů a proteoglykanů.

  • Czech name

    Tepelná úprava masa: vliv na strukturu, senzorické vlastnosti a mikrobiologickou kvalitu. 1. část: Struktura kosterní svaloviny.

  • Czech description

    Základní stavební jednotkou kosterních svalů jsou svalová vlákna. Hlavními organelami svalových vláken jsou myofibrily, které vyplňují až 80 procent vnitřního objemu. Myofibrily jsou tvořené bílkovinnými kontraktilními a funkčními strukturami ? myofilamenty. Nejmenší kontraktilní jednotkou svalového vlákna je tzv. sarkomera. Kromě kontraktilních myofilament je pro smrštění svalu a post mortem pro tuhost masa významný komplex dalších strukturálních útvarů ? cytoskelet. Na tvorbě cytoskeletu se podílejí Z-disky, M-linie a vlákna bílkoviny titinu. Mezi multifunkčními bílkovinami cytoskeletu sarkomery existuje dynamická výměna. Intramuskulární pojivová tkáň plní v kosterní svalovině několik funkcí. Základní složení pojivové tkáně představuje extracelulární matrix, což znamená mimobuněčnou hmotu tvořenou vláknitými bílkovinami (zejména kolagenem) obklopenými amorfní substancí glykoproteinů a proteoglykanů.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    29

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    9

  • Pages from-to

    18-26

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database