Meat cooking: effect on the structure, sensory characteristics and microbiological quality-Part 1: Structure of skeletal muscle
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876477" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876477 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Tepelná úprava masa: vliv na strukturu, senzorické vlastnosti a mikrobiologickou kvalitu. 1. část: Struktura kosterní svaloviny.
Original language description
Základní stavební jednotkou kosterních svalů jsou svalová vlákna. Hlavními organelami svalových vláken jsou myofibrily, které vyplňují až 80 procent vnitřního objemu. Myofibrily jsou tvořené bílkovinnými kontraktilními a funkčními strukturami ? myofilamenty. Nejmenší kontraktilní jednotkou svalového vlákna je tzv. sarkomera. Kromě kontraktilních myofilament je pro smrštění svalu a post mortem pro tuhost masa významný komplex dalších strukturálních útvarů ? cytoskelet. Na tvorbě cytoskeletu se podílejí Z-disky, M-linie a vlákna bílkoviny titinu. Mezi multifunkčními bílkovinami cytoskeletu sarkomery existuje dynamická výměna. Intramuskulární pojivová tkáň plní v kosterní svalovině několik funkcí. Základní složení pojivové tkáně představuje extracelulární matrix, což znamená mimobuněčnou hmotu tvořenou vláknitými bílkovinami (zejména kolagenem) obklopenými amorfní substancí glykoproteinů a proteoglykanů.
Czech name
Tepelná úprava masa: vliv na strukturu, senzorické vlastnosti a mikrobiologickou kvalitu. 1. část: Struktura kosterní svaloviny.
Czech description
Základní stavební jednotkou kosterních svalů jsou svalová vlákna. Hlavními organelami svalových vláken jsou myofibrily, které vyplňují až 80 procent vnitřního objemu. Myofibrily jsou tvořené bílkovinnými kontraktilními a funkčními strukturami ? myofilamenty. Nejmenší kontraktilní jednotkou svalového vlákna je tzv. sarkomera. Kromě kontraktilních myofilament je pro smrštění svalu a post mortem pro tuhost masa významný komplex dalších strukturálních útvarů ? cytoskelet. Na tvorbě cytoskeletu se podílejí Z-disky, M-linie a vlákna bílkoviny titinu. Mezi multifunkčními bílkovinami cytoskeletu sarkomery existuje dynamická výměna. Intramuskulární pojivová tkáň plní v kosterní svalovině několik funkcí. Základní složení pojivové tkáně představuje extracelulární matrix, což znamená mimobuněčnou hmotu tvořenou vláknitými bílkovinami (zejména kolagenem) obklopenými amorfní substancí glykoproteinů a proteoglykanů.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
29
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
9
Pages from-to
18-26
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—