Sodium content in vegetarian foods and comparison with content sodium in similar products of animal source
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876495" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876495 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Obsah sodíku ve výrobcích vegetariánské stravy a srovnání s obsahem sodíku v typově podobných výrobcích živočišného původu
Original language description
Z hlediska zdravého životního stylu je sodík jeden z nejvíce sledovaných prvků v potravinách. Údaje o hladinách sodíku v těchto potravinách a jejich příspěvku k celkové denní dávce sodíku u konzumenta jsou velmi skrovné. Pro snadnější orientaci jsme zvolili výrobky charakterově podobné výrobkům masného průmyslu. Vzorky byly mineralizovány na mokré cestě. Měření bylo provedeno metodou FAAS na přístroji ContrAA 700 (Analytik Jena AG, Jena, Německo). Výsledky jsou prezentovány jako % příspěvek sodíku v 100 g potraviny k doporučené maximální denní dávce sodíku dle WHO. Výsledky se pohybovali v rozpětí 2 ? 53 % doporučené denní dávky sodíku v 100 g výrobku. Ve většině případů obsahovaly výrobky vegetariánské stravy sodíku méně než výrobky masného průmyslu.
Czech name
Obsah sodíku ve výrobcích vegetariánské stravy a srovnání s obsahem sodíku v typově podobných výrobcích živočišného původu
Czech description
Z hlediska zdravého životního stylu je sodík jeden z nejvíce sledovaných prvků v potravinách. Údaje o hladinách sodíku v těchto potravinách a jejich příspěvku k celkové denní dávce sodíku u konzumenta jsou velmi skrovné. Pro snadnější orientaci jsme zvolili výrobky charakterově podobné výrobkům masného průmyslu. Vzorky byly mineralizovány na mokré cestě. Měření bylo provedeno metodou FAAS na přístroji ContrAA 700 (Analytik Jena AG, Jena, Německo). Výsledky jsou prezentovány jako % příspěvek sodíku v 100 g potraviny k doporučené maximální denní dávce sodíku dle WHO. Výsledky se pohybovali v rozpětí 2 ? 53 % doporučené denní dávky sodíku v 100 g výrobku. Ve většině případů obsahovaly výrobky vegetariánské stravy sodíku méně než výrobky masného průmyslu.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XLVIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7592-029-4
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
4
Pages from-to
116-119
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 28, 2018
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—