All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Sodium content in vegetarian foods and comparison with content sodium in similar products of animal source

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876495" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876495 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Obsah sodíku ve výrobcích vegetariánské stravy a srovnání s obsahem sodíku v typově podobných výrobcích živočišného původu

  • Original language description

    Z hlediska zdravého životního stylu je sodík jeden z nejvíce sledovaných prvků v potravinách. Údaje o hladinách sodíku v těchto potravinách a jejich příspěvku k celkové denní dávce sodíku u konzumenta jsou velmi skrovné. Pro snadnější orientaci jsme zvolili výrobky charakterově podobné výrobkům masného průmyslu. Vzorky byly mineralizovány na mokré cestě. Měření bylo provedeno metodou FAAS na přístroji ContrAA 700 (Analytik Jena AG, Jena, Německo). Výsledky jsou prezentovány jako % příspěvek sodíku v 100 g potraviny k doporučené maximální denní dávce sodíku dle WHO. Výsledky se pohybovali v rozpětí 2 ? 53 % doporučené denní dávky sodíku v 100 g výrobku. Ve většině případů obsahovaly výrobky vegetariánské stravy sodíku méně než výrobky masného průmyslu.

  • Czech name

    Obsah sodíku ve výrobcích vegetariánské stravy a srovnání s obsahem sodíku v typově podobných výrobcích živočišného původu

  • Czech description

    Z hlediska zdravého životního stylu je sodík jeden z nejvíce sledovaných prvků v potravinách. Údaje o hladinách sodíku v těchto potravinách a jejich příspěvku k celkové denní dávce sodíku u konzumenta jsou velmi skrovné. Pro snadnější orientaci jsme zvolili výrobky charakterově podobné výrobkům masného průmyslu. Vzorky byly mineralizovány na mokré cestě. Měření bylo provedeno metodou FAAS na přístroji ContrAA 700 (Analytik Jena AG, Jena, Německo). Výsledky jsou prezentovány jako % příspěvek sodíku v 100 g potraviny k doporučené maximální denní dávce sodíku dle WHO. Výsledky se pohybovali v rozpětí 2 ? 53 % doporučené denní dávky sodíku v 100 g výrobku. Ve většině případů obsahovaly výrobky vegetariánské stravy sodíku méně než výrobky masného průmyslu.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků XLVIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7592-029-4

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    116-119

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr

  • Event date

    May 28, 2018

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article