The contaminants in food of plant commodites
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877410" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877410 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výskyt cizorodých látek v potravinách rostlinného původu
Original language description
Potraviny rostlinného původu jsou často již během svého pěstování zatíženy výskytem cizorodých látek v životním prostředí. Cizorodé látky se mohou vyskytovat v půdě, ve vodách nebo na rostliny dopadat z ovzduší. Všechny tyto látky se mohou v rostlinách kumulovat a po jejich konzumaci se dostat i do lidského organismu. Mnoho těchto látek má tedy legislativou stanovený maximální limit, při jehož překročení by potravina neměla být dodávána na trh. V této práci jsou shrnuty výsledky kontrol provedených Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Z nich je patrné, že počty kontrolovaných šarží potravin postupně klesá, ale současně s tím však klesá i procento potravin, ve kterých jsou tyto látky stanoveny. Nejvíce potravin je analyzováno na přítomnost reziduí pesticidů, nejméně pak jsou potraviny analyzovány na polycyklické aromatické uhlovodíky. Po procentuálním přepočítání jsou právě polycyklické aromatické uhlovodíky největším problémem, ale i u nich byla detekce těchto látek pouze v průměru ve 2,97 %. Celkově lze říci, že většina sledovaných šarží odpovídá zdravotním a legislativním parametrům a pouhé 1,38 % je nevyhovující.
Czech name
Výskyt cizorodých látek v potravinách rostlinného původu
Czech description
Potraviny rostlinného původu jsou často již během svého pěstování zatíženy výskytem cizorodých látek v životním prostředí. Cizorodé látky se mohou vyskytovat v půdě, ve vodách nebo na rostliny dopadat z ovzduší. Všechny tyto látky se mohou v rostlinách kumulovat a po jejich konzumaci se dostat i do lidského organismu. Mnoho těchto látek má tedy legislativou stanovený maximální limit, při jehož překročení by potravina neměla být dodávána na trh. V této práci jsou shrnuty výsledky kontrol provedených Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Z nich je patrné, že počty kontrolovaných šarží potravin postupně klesá, ale současně s tím však klesá i procento potravin, ve kterých jsou tyto látky stanoveny. Nejvíce potravin je analyzováno na přítomnost reziduí pesticidů, nejméně pak jsou potraviny analyzovány na polycyklické aromatické uhlovodíky. Po procentuálním přepočítání jsou právě polycyklické aromatické uhlovodíky největším problémem, ale i u nich byla detekce těchto látek pouze v průměru ve 2,97 %. Celkově lze říci, že většina sledovaných šarží odpovídá zdravotním a legislativním parametrům a pouhé 1,38 % je nevyhovující.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena alimentorum XL: Bezpečnosť a kvalita mliečnych a rastlinných komodít
ISBN
978-80-8077-620-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
268-274
Publisher name
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Place of publication
Košice
Event location
Štrbské pleso
Event date
May 15, 2019
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—