All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The contaminants in food of plant commodites

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877410" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877410 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Výskyt cizorodých látek v potravinách rostlinného původu

  • Original language description

    Potraviny rostlinného původu jsou často již během svého pěstování zatíženy výskytem cizorodých látek v životním prostředí. Cizorodé látky se mohou vyskytovat v půdě, ve vodách nebo na rostliny dopadat z ovzduší. Všechny tyto látky se mohou v rostlinách kumulovat a po jejich konzumaci se dostat i do lidského organismu. Mnoho těchto látek má tedy legislativou stanovený maximální limit, při jehož překročení by potravina neměla být dodávána na trh. V této práci jsou shrnuty výsledky kontrol provedených Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Z nich je patrné, že počty kontrolovaných šarží potravin postupně klesá, ale současně s tím však klesá i procento potravin, ve kterých jsou tyto látky stanoveny. Nejvíce potravin je analyzováno na přítomnost reziduí pesticidů, nejméně pak jsou potraviny analyzovány na polycyklické aromatické uhlovodíky. Po procentuálním přepočítání jsou právě polycyklické aromatické uhlovodíky největším problémem, ale i u nich byla detekce těchto látek pouze v průměru ve 2,97 %. Celkově lze říci, že většina sledovaných šarží odpovídá zdravotním a legislativním parametrům a pouhé 1,38 % je nevyhovující.

  • Czech name

    Výskyt cizorodých látek v potravinách rostlinného původu

  • Czech description

    Potraviny rostlinného původu jsou často již během svého pěstování zatíženy výskytem cizorodých látek v životním prostředí. Cizorodé látky se mohou vyskytovat v půdě, ve vodách nebo na rostliny dopadat z ovzduší. Všechny tyto látky se mohou v rostlinách kumulovat a po jejich konzumaci se dostat i do lidského organismu. Mnoho těchto látek má tedy legislativou stanovený maximální limit, při jehož překročení by potravina neměla být dodávána na trh. V této práci jsou shrnuty výsledky kontrol provedených Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Z nich je patrné, že počty kontrolovaných šarží potravin postupně klesá, ale současně s tím však klesá i procento potravin, ve kterých jsou tyto látky stanoveny. Nejvíce potravin je analyzováno na přítomnost reziduí pesticidů, nejméně pak jsou potraviny analyzovány na polycyklické aromatické uhlovodíky. Po procentuálním přepočítání jsou právě polycyklické aromatické uhlovodíky největším problémem, ale i u nich byla detekce těchto látek pouze v průměru ve 2,97 %. Celkově lze říci, že většina sledovaných šarží odpovídá zdravotním a legislativním parametrům a pouhé 1,38 % je nevyhovující.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Hygiena alimentorum XL: Bezpečnosť a kvalita mliečnych a rastlinných komodít

  • ISBN

    978-80-8077-620-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    268-274

  • Publisher name

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Place of publication

    Košice

  • Event location

    Štrbské pleso

  • Event date

    May 15, 2019

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article