Violation of the law in selling of food ? classic versus discount shops
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877464" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877464 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Porušování právních předpisů při prodeji potravin- zlevněnky versus klasické obchody
Original language description
Tento příspěvek je zaměřen na hodnocení dodržování právních předpisů při prodeji potravin ve dvou typech obchodů: v klasických obchodech a v tzv. zlevněnkách? tedy obchodech, kde jsou potraviny prodávány za velice nízké ceny a často po uplynutí doby minimální trvanlivosti. Bylo provedeno celkem 24 vlastních šetření, kdy byly hodnoceny následující parametry: prodej potravin po uplynutí data spotřeby, podmínky při prodeji potravin po uplynutí doby minimální trvanlivosti, dodržení chladírenského řetězce, klamání spotřebitele a skladování. Ve zlevněnkách bylo zjištěno celkem 2866 nedostatků, což bylo signifikantně vysoce více oproti klasickým obchodům (1455 nedostatků). V obou typech obchodu bylo nejčastějším nedostatkem nedodržení chladírenského řetězce (zlevněnky 56,9 procent a klasické obchody 61,9 procent). V případě klasických obchodů se nevyskytlo porušení zákazu prodeje potravin po uplynutí data spotřeby a špatné skladování při prodeji potravin. Naopak u zlevněnek bylo porušení v těchto parametrech zaznamenáno v 0,7 procentech a 21,6 procentech případů.
Czech name
Porušování právních předpisů při prodeji potravin- zlevněnky versus klasické obchody
Czech description
Tento příspěvek je zaměřen na hodnocení dodržování právních předpisů při prodeji potravin ve dvou typech obchodů: v klasických obchodech a v tzv. zlevněnkách? tedy obchodech, kde jsou potraviny prodávány za velice nízké ceny a často po uplynutí doby minimální trvanlivosti. Bylo provedeno celkem 24 vlastních šetření, kdy byly hodnoceny následující parametry: prodej potravin po uplynutí data spotřeby, podmínky při prodeji potravin po uplynutí doby minimální trvanlivosti, dodržení chladírenského řetězce, klamání spotřebitele a skladování. Ve zlevněnkách bylo zjištěno celkem 2866 nedostatků, což bylo signifikantně vysoce více oproti klasickým obchodům (1455 nedostatků). V obou typech obchodu bylo nejčastějším nedostatkem nedodržení chladírenského řetězce (zlevněnky 56,9 procent a klasické obchody 61,9 procent). V případě klasických obchodů se nevyskytlo porušení zákazu prodeje potravin po uplynutí data spotřeby a špatné skladování při prodeji potravin. Naopak u zlevněnek bylo porušení v těchto parametrech zaznamenáno v 0,7 procentech a 21,6 procentech případů.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin XLIX. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-828-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
37-40
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 16, 2019
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—