All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Deficiencies in the selling of food in traditional shops and discount shops

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877450" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877450 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2019-7/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2019-7/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Srovnání nedostatků při prodeji potravin v klasických obchodech a tzv. zlevněnkách

  • Original language description

    Tento příspěvek je zaměřen na hodnocení dodržování právních předpisů při prodeji potravin ve dvou typech obchodů: v klasických obchodech a v tzv. zlevněnkách?tedy obchodech, kde jsou potraviny prodávány za velice nízké ceny a často po uplynutí doby minimální trvanlivosti. Bylo provedeno celkem 24 vlastních šetření, kdy byly hodnoceny následující parametry: prodej potravin po uplynutí data spotřeby, podmínky při prodeji potravin po uplynutí doby minimální trvanlivosti, dodržení chladírenského řetězce, klamání spotřebitele a skladování. Ve zlevněnkách bylo zjištěno celkem 2866 nedostatků, což bylo signifikantně vysoce více oproti klasickým obchodům (1455 nedostatků). V obou typech obchodu bylo nejčastějším nedostatkem nedodržení chladírenského řetězce (zlevněnky 56,9 procent a klasické obchody 61,9 procent). V případě klasických obchodů se nevyskytlo porušení zákazu prodeje potravin po uplynutí data spotřeby a špatné skladování při prodeji potravin. Naopak u zlevněnek bylo porušení v těchto parametrech zaznamenáno v 0,7 procentech a 21,7 procentech případů.

  • Czech name

    Srovnání nedostatků při prodeji potravin v klasických obchodech a tzv. zlevněnkách

  • Czech description

    Tento příspěvek je zaměřen na hodnocení dodržování právních předpisů při prodeji potravin ve dvou typech obchodů: v klasických obchodech a v tzv. zlevněnkách?tedy obchodech, kde jsou potraviny prodávány za velice nízké ceny a často po uplynutí doby minimální trvanlivosti. Bylo provedeno celkem 24 vlastních šetření, kdy byly hodnoceny následující parametry: prodej potravin po uplynutí data spotřeby, podmínky při prodeji potravin po uplynutí doby minimální trvanlivosti, dodržení chladírenského řetězce, klamání spotřebitele a skladování. Ve zlevněnkách bylo zjištěno celkem 2866 nedostatků, což bylo signifikantně vysoce více oproti klasickým obchodům (1455 nedostatků). V obou typech obchodu bylo nejčastějším nedostatkem nedodržení chladírenského řetězce (zlevněnky 56,9 procent a klasické obchody 61,9 procent). V případě klasických obchodů se nevyskytlo porušení zákazu prodeje potravin po uplynutí data spotřeby a špatné skladování při prodeji potravin. Naopak u zlevněnek bylo porušení v těchto parametrech zaznamenáno v 0,7 procentech a 21,7 procentech případů.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    30

  • Issue of the periodical within the volume

    7

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    18-22

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database