Deficiencies in the selling of food in traditional shops and discount shops
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877450" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877450 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2019-7/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2019-7/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Srovnání nedostatků při prodeji potravin v klasických obchodech a tzv. zlevněnkách
Original language description
Tento příspěvek je zaměřen na hodnocení dodržování právních předpisů při prodeji potravin ve dvou typech obchodů: v klasických obchodech a v tzv. zlevněnkách?tedy obchodech, kde jsou potraviny prodávány za velice nízké ceny a často po uplynutí doby minimální trvanlivosti. Bylo provedeno celkem 24 vlastních šetření, kdy byly hodnoceny následující parametry: prodej potravin po uplynutí data spotřeby, podmínky při prodeji potravin po uplynutí doby minimální trvanlivosti, dodržení chladírenského řetězce, klamání spotřebitele a skladování. Ve zlevněnkách bylo zjištěno celkem 2866 nedostatků, což bylo signifikantně vysoce více oproti klasickým obchodům (1455 nedostatků). V obou typech obchodu bylo nejčastějším nedostatkem nedodržení chladírenského řetězce (zlevněnky 56,9 procent a klasické obchody 61,9 procent). V případě klasických obchodů se nevyskytlo porušení zákazu prodeje potravin po uplynutí data spotřeby a špatné skladování při prodeji potravin. Naopak u zlevněnek bylo porušení v těchto parametrech zaznamenáno v 0,7 procentech a 21,7 procentech případů.
Czech name
Srovnání nedostatků při prodeji potravin v klasických obchodech a tzv. zlevněnkách
Czech description
Tento příspěvek je zaměřen na hodnocení dodržování právních předpisů při prodeji potravin ve dvou typech obchodů: v klasických obchodech a v tzv. zlevněnkách?tedy obchodech, kde jsou potraviny prodávány za velice nízké ceny a často po uplynutí doby minimální trvanlivosti. Bylo provedeno celkem 24 vlastních šetření, kdy byly hodnoceny následující parametry: prodej potravin po uplynutí data spotřeby, podmínky při prodeji potravin po uplynutí doby minimální trvanlivosti, dodržení chladírenského řetězce, klamání spotřebitele a skladování. Ve zlevněnkách bylo zjištěno celkem 2866 nedostatků, což bylo signifikantně vysoce více oproti klasickým obchodům (1455 nedostatků). V obou typech obchodu bylo nejčastějším nedostatkem nedodržení chladírenského řetězce (zlevněnky 56,9 procent a klasické obchody 61,9 procent). V případě klasických obchodů se nevyskytlo porušení zákazu prodeje potravin po uplynutí data spotřeby a špatné skladování při prodeji potravin. Naopak u zlevněnek bylo porušení v těchto parametrech zaznamenáno v 0,7 procentech a 21,7 procentech případů.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
30
Issue of the periodical within the volume
7
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
18-22
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—