All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influence of agrotechnical methods on the occurence of mycotoxins in apples

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877531" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877531 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv agrotechnických metod na výskyt mykotoxinů v jablkách

  • Original language description

    Kontaminace potravin a krmiv mykotoxiny je závažný problém s globálním významem. Dle Organizace pro výživu a zemědělství (FAO, 2002) je zhruba 25 % zemědělských produktů kontaminováno mykotoxiny). Cílem studie je porovnat rozdíl ve výskytu mykotoxinů v sušených jablkách pocházejících z ekologické a integrované produkce a zjistit tak, zda je úroveň insekticidní a fungicidní ochrany před a po sklizni v ekologické produkci dostatečná a zda jsou jablka uváděná na trh v České republice bezpečná. Při řešení projektu byly nejprve od českého pěstitele získány vzorky sušených jablek (10 vzorků z ekologické produkce a 10 vzorků z integrované produkce) Jablka pochází z úrody sklizené v roce 2018, která byla následně zpracována sušením za účelem využití při výrobě dalších potravin, např. müsli. Ve vzorcích byla provedena analýza kontaminace ochratoxinem A (pomocí komerčních ELISA kitů; Veratox? for Ochratoxin, Neogen) a aflatoxinem B (HPLC, Státní veterinární ústav Jihlava). V žádném z testovaných vzorků nebyla detekována přítomnost aflatoxinu B1. Koncentrace ochratoxinu A se pohybovala v rozmezí 6,30 ? 15,99 ?g/kg.

  • Czech name

    Vliv agrotechnických metod na výskyt mykotoxinů v jablkách

  • Czech description

    Kontaminace potravin a krmiv mykotoxiny je závažný problém s globálním významem. Dle Organizace pro výživu a zemědělství (FAO, 2002) je zhruba 25 % zemědělských produktů kontaminováno mykotoxiny). Cílem studie je porovnat rozdíl ve výskytu mykotoxinů v sušených jablkách pocházejících z ekologické a integrované produkce a zjistit tak, zda je úroveň insekticidní a fungicidní ochrany před a po sklizni v ekologické produkci dostatečná a zda jsou jablka uváděná na trh v České republice bezpečná. Při řešení projektu byly nejprve od českého pěstitele získány vzorky sušených jablek (10 vzorků z ekologické produkce a 10 vzorků z integrované produkce) Jablka pochází z úrody sklizené v roce 2018, která byla následně zpracována sušením za účelem využití při výrobě dalších potravin, např. müsli. Ve vzorcích byla provedena analýza kontaminace ochratoxinem A (pomocí komerčních ELISA kitů; Veratox? for Ochratoxin, Neogen) a aflatoxinem B (HPLC, Státní veterinární ústav Jihlava). V žádném z testovaných vzorků nebyla detekována přítomnost aflatoxinu B1. Koncentrace ochratoxinu A se pohybovala v rozmezí 6,30 ? 15,99 ?g/kg.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Hygiena a technologie potravin XLIX. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-828-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    286-289

  • Publisher name

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Oct 16, 2019

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article