Influence of agrotechnical methods on the occurence of mycotoxins in apples
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877531" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877531 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv agrotechnických metod na výskyt mykotoxinů v jablkách
Original language description
Kontaminace potravin a krmiv mykotoxiny je závažný problém s globálním významem. Dle Organizace pro výživu a zemědělství (FAO, 2002) je zhruba 25 % zemědělských produktů kontaminováno mykotoxiny). Cílem studie je porovnat rozdíl ve výskytu mykotoxinů v sušených jablkách pocházejících z ekologické a integrované produkce a zjistit tak, zda je úroveň insekticidní a fungicidní ochrany před a po sklizni v ekologické produkci dostatečná a zda jsou jablka uváděná na trh v České republice bezpečná. Při řešení projektu byly nejprve od českého pěstitele získány vzorky sušených jablek (10 vzorků z ekologické produkce a 10 vzorků z integrované produkce) Jablka pochází z úrody sklizené v roce 2018, která byla následně zpracována sušením za účelem využití při výrobě dalších potravin, např. müsli. Ve vzorcích byla provedena analýza kontaminace ochratoxinem A (pomocí komerčních ELISA kitů; Veratox? for Ochratoxin, Neogen) a aflatoxinem B (HPLC, Státní veterinární ústav Jihlava). V žádném z testovaných vzorků nebyla detekována přítomnost aflatoxinu B1. Koncentrace ochratoxinu A se pohybovala v rozmezí 6,30 ? 15,99 ?g/kg.
Czech name
Vliv agrotechnických metod na výskyt mykotoxinů v jablkách
Czech description
Kontaminace potravin a krmiv mykotoxiny je závažný problém s globálním významem. Dle Organizace pro výživu a zemědělství (FAO, 2002) je zhruba 25 % zemědělských produktů kontaminováno mykotoxiny). Cílem studie je porovnat rozdíl ve výskytu mykotoxinů v sušených jablkách pocházejících z ekologické a integrované produkce a zjistit tak, zda je úroveň insekticidní a fungicidní ochrany před a po sklizni v ekologické produkci dostatečná a zda jsou jablka uváděná na trh v České republice bezpečná. Při řešení projektu byly nejprve od českého pěstitele získány vzorky sušených jablek (10 vzorků z ekologické produkce a 10 vzorků z integrované produkce) Jablka pochází z úrody sklizené v roce 2018, která byla následně zpracována sušením za účelem využití při výrobě dalších potravin, např. müsli. Ve vzorcích byla provedena analýza kontaminace ochratoxinem A (pomocí komerčních ELISA kitů; Veratox? for Ochratoxin, Neogen) a aflatoxinem B (HPLC, Státní veterinární ústav Jihlava). V žádném z testovaných vzorků nebyla detekována přítomnost aflatoxinu B1. Koncentrace ochratoxinu A se pohybovala v rozmezí 6,30 ? 15,99 ?g/kg.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin XLIX. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-828-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
286-289
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 16, 2019
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—