All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influence of agrotechnical methods on the occurence of mycotoxins in apples

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877533" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877533 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.vfu.cz/files/Sbornik_IGA_2019.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/Sbornik_IGA_2019.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv agrotechnických metod na výskyt mykotoxinů v jablkách

  • Original language description

    Mykotoxiny jsou vysoce toxické sekundární metabolity plísní, zejména rodu Aspergillus, Penicillium a Fusarium. Mezi nejznámější zástupce mykotoxinů, které se vyskytují v zemědělských produktech a potravinách patří aflatoxiny, ochratoxiny, patulin, fumonisiny a zearalenon. Maximální limity pro obsah mykotoxinů v potravinách jsou uvedeny v Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006, nicméně v tomto nařízení nejsou uvedeny limity pro celé spektrum mykotoxinů, které se v dané potravině mohou vyskytovat ? chybí například limit pro obsah ochratoxinu A v ovoci, přestože je známo, že se tento mykotoxin v sušeném ovoci může vyskytovat. Kontaminace potravin a krmiv mykotoxiny je závažný problém s globálním významem. Dle Organizace pro výživu a zemědělství (FAO, 2002) je zhruba 25 % zemědělských produktů kontaminováno mykotoxiny. Mezi známé toxické efekty mykotoxinů patří teratogenita, mutagenita a karcinogenita. Mykotoxiny vyskytující se v zemědělských plodinách jsou perzistentní a je velmi obtížné je z kontaminovaných surovin odstranit, proto je třeba vzniku mykotoxinů v potravinách předcházet. Zvláště u produktů z ekologického zemědělství se odborná i laická veřejnost domnívá, že by mohly být více náchylné ke kontaminaci plísní a vzniku mykotoxinů, jelikož je v ekologickém zemědělství použití insekticidů a fungicidů omezeno. Cílem studie je porovnat rozdíl ve výskytu mykotoxinů v sušených jablkách pocházejících z ekologické a integrované produkce a zjistit tak, zda je úroveň insekticidní a fungicidní ochrany před a po sklizni v ekologické produkci dostatečná.

  • Czech name

    Vliv agrotechnických metod na výskyt mykotoxinů v jablkách

  • Czech description

    Mykotoxiny jsou vysoce toxické sekundární metabolity plísní, zejména rodu Aspergillus, Penicillium a Fusarium. Mezi nejznámější zástupce mykotoxinů, které se vyskytují v zemědělských produktech a potravinách patří aflatoxiny, ochratoxiny, patulin, fumonisiny a zearalenon. Maximální limity pro obsah mykotoxinů v potravinách jsou uvedeny v Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006, nicméně v tomto nařízení nejsou uvedeny limity pro celé spektrum mykotoxinů, které se v dané potravině mohou vyskytovat ? chybí například limit pro obsah ochratoxinu A v ovoci, přestože je známo, že se tento mykotoxin v sušeném ovoci může vyskytovat. Kontaminace potravin a krmiv mykotoxiny je závažný problém s globálním významem. Dle Organizace pro výživu a zemědělství (FAO, 2002) je zhruba 25 % zemědělských produktů kontaminováno mykotoxiny. Mezi známé toxické efekty mykotoxinů patří teratogenita, mutagenita a karcinogenita. Mykotoxiny vyskytující se v zemědělských plodinách jsou perzistentní a je velmi obtížné je z kontaminovaných surovin odstranit, proto je třeba vzniku mykotoxinů v potravinách předcházet. Zvláště u produktů z ekologického zemědělství se odborná i laická veřejnost domnívá, že by mohly být více náchylné ke kontaminaci plísní a vzniku mykotoxinů, jelikož je v ekologickém zemědělství použití insekticidů a fungicidů omezeno. Cílem studie je porovnat rozdíl ve výskytu mykotoxinů v sušených jablkách pocházejících z ekologické a integrované produkce a zjistit tak, zda je úroveň insekticidní a fungicidní ochrany před a po sklizni v ekologické produkci dostatečná.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Konference Interní grantové agentury VFU Brno

  • ISBN

    978-80-7305-830-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    118-120

  • Publisher name

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Dec 10, 2019

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article