The occurence of mycotoxins in food
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877480" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877480 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=221808" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=221808</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výskyt mykotoxinů v potravinách
Original language description
Mykotoxiny jsou vysoce toxické sekundární metabolity plísní, zejména rodu Aspergillus, Penicillium a Fusarium. Kontaminace potravin a krmiv mykotoxiny je závažný problém s globálním významem. Dle Organizace pro výživu a zemědělství (FAO, 2002) je zhruba 25 % zemědělských produktů kontaminováno mykotoxiny. Mezi známé toxické efekty mykotoxinů patří teratogenita, mutagenita a karcinogenita. Mykotoxiny vyskytující se v zemědělských plodinách jsou perzistentní a je velmi obtížné je z kontaminovaných surovin odstranit, proto je třeba vzniku mykotoxinů v potravinách předcházet. Mezi nejznámější zástupce mykotoxinů, které se vyskytují v zemědělských produktech a potravinách patří aflatoxiny, ochratoxiny, patulin, fumonisiny a zearalenon. Maximální limity pro obsah mykotoxinů v potravinách jsou uvedeny v Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006, nicméně v tomto nařízení nejsou uvedeny limity pro celé spektrum mykotoxinů, které se v dané potravině mohou vyskytovat ? chybí například limit pro obsah 281 ochratoxinu A v ovoci, přestože je známo, že se tento mykotoxin v sušeném ovoci může vyskytovat. V Evropské unii funguje systém rychlého varování (RASFF- Rapid Alerts System for Food and Feed), který v případě zjištění přímého nebo nepřímého rizika pro lidské zdraví pocházejícího z potravin nebo krmiva informuje členské státy. Tento systém byl zřízen v základním právním předpise Nařízení EP a R č. 178/2002, kterým se stanovují obecné zásady a požadavky potravinového práva a který stanovuje postupy týkající se bezpečnosti potravin a ochrany spotřebitele. Cílem práce je posoudit výskyt mykotoxinů v produktech původem mimo Evropskou unii, u kterých však existuje možnost, že budou do Evropské unie importovány a uvedeny na její trh.
Czech name
Výskyt mykotoxinů v potravinách
Czech description
Mykotoxiny jsou vysoce toxické sekundární metabolity plísní, zejména rodu Aspergillus, Penicillium a Fusarium. Kontaminace potravin a krmiv mykotoxiny je závažný problém s globálním významem. Dle Organizace pro výživu a zemědělství (FAO, 2002) je zhruba 25 % zemědělských produktů kontaminováno mykotoxiny. Mezi známé toxické efekty mykotoxinů patří teratogenita, mutagenita a karcinogenita. Mykotoxiny vyskytující se v zemědělských plodinách jsou perzistentní a je velmi obtížné je z kontaminovaných surovin odstranit, proto je třeba vzniku mykotoxinů v potravinách předcházet. Mezi nejznámější zástupce mykotoxinů, které se vyskytují v zemědělských produktech a potravinách patří aflatoxiny, ochratoxiny, patulin, fumonisiny a zearalenon. Maximální limity pro obsah mykotoxinů v potravinách jsou uvedeny v Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006, nicméně v tomto nařízení nejsou uvedeny limity pro celé spektrum mykotoxinů, které se v dané potravině mohou vyskytovat ? chybí například limit pro obsah 281 ochratoxinu A v ovoci, přestože je známo, že se tento mykotoxin v sušeném ovoci může vyskytovat. V Evropské unii funguje systém rychlého varování (RASFF- Rapid Alerts System for Food and Feed), který v případě zjištění přímého nebo nepřímého rizika pro lidské zdraví pocházejícího z potravin nebo krmiva informuje členské státy. Tento systém byl zřízen v základním právním předpise Nařízení EP a R č. 178/2002, kterým se stanovují obecné zásady a požadavky potravinového práva a který stanovuje postupy týkající se bezpečnosti potravin a ochrany spotřebitele. Cílem práce je posoudit výskyt mykotoxinů v produktech původem mimo Evropskou unii, u kterých však existuje možnost, že budou do Evropské unie importovány a uvedeny na její trh.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2019
ISBN
978-80-7509-653-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
280-286
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 7, 2019
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—