All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Sensoric analysis of jams with the addition of bamboo fiber

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877550" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877550 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=221808" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=221808</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Senzorická analýza džemů s přídavkem bambusové vlákniny

  • Original language description

    Cílem práce bylo shrnout vliv přídavku bambusové vlákniny do ovocných džemů. Zkoumané vzorky byly vyrobeny z následujících druhů ovoce: třešně Prunus avium kaštánka, meruňky Prunus magnapavliciana, rybízu Ribes rubrum &apos;Detvan&apos; a višně Prunus cerasus L. Do vzorků byla přidána bambusová vláknina získaná od firmy Natura Food Additives, a.s., Česká republika. Džemy byly obohaceny následujícími koncentracemi vlákniny: 1 %, 5 % a 10 %. Zároveň byly vzorky připraveny s přídavkem a bez přídavku pektinu. Ve všech zkoumaných vzorcích byly zjištěny signifikantně významné rozdíly mezi konzistencí, barvou, chutí a celkovým dojmem. Nejlépe hodnocený džem byl džem s přídavkem 1 % vlákniny a zároveň bez přídavku pektinu. Také je třeba zdůraznit, že některé vzorky s přídavkem 5 % a 10 % vlákniny byly hodnotiteli také dobře přijímány, především vzorky třešňového džemu. Výzkum ukázal možnosti zvýšení obsahu vlákniny v ovocných džemech a zlepšení nutričního profilu.

  • Czech name

    Senzorická analýza džemů s přídavkem bambusové vlákniny

  • Czech description

    Cílem práce bylo shrnout vliv přídavku bambusové vlákniny do ovocných džemů. Zkoumané vzorky byly vyrobeny z následujících druhů ovoce: třešně Prunus avium kaštánka, meruňky Prunus magnapavliciana, rybízu Ribes rubrum &apos;Detvan&apos; a višně Prunus cerasus L. Do vzorků byla přidána bambusová vláknina získaná od firmy Natura Food Additives, a.s., Česká republika. Džemy byly obohaceny následujícími koncentracemi vlákniny: 1 %, 5 % a 10 %. Zároveň byly vzorky připraveny s přídavkem a bez přídavku pektinu. Ve všech zkoumaných vzorcích byly zjištěny signifikantně významné rozdíly mezi konzistencí, barvou, chutí a celkovým dojmem. Nejlépe hodnocený džem byl džem s přídavkem 1 % vlákniny a zároveň bez přídavku pektinu. Také je třeba zdůraznit, že některé vzorky s přídavkem 5 % a 10 % vlákniny byly hodnotiteli také dobře přijímány, především vzorky třešňového džemu. Výzkum ukázal možnosti zvýšení obsahu vlákniny v ovocných džemech a zlepšení nutričního profilu.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2019

  • ISBN

    978-80-7509-653-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    210-216

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 7, 2019

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article