PH value - an important variable for determining the properties of fresh meat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877563" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877563 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnota pH ? významná veličina pro určování vlastností čerstvého masa
Original language description
Článek se zabývá objasnění některých aspektů měření pH pomocí skleněných iontově selektivních elektrod (ISE). Je zde pojednáno o struktuře skla měřící membrány a o možnostech síťování základního stavebního kamene membrány, což je tetraedr oxidu křemičitého. Vysvětluje se význam přídavků oxidu sodného, případně oxidu lithného do skla měřící membrány a jejich vlivu na přenos změn potenciálu vyvolaných koncentrací hydronia ( H3O+) v měřeném roztoku přes skleněnou membránu. To v základě umožní měření pH tímto typem senzoru. Je popsán význam, důvod a proces hydratace měřící membrány. Také je vysvětlena selektivita skleněné membrány na hydronium i její možná omezení a jejich řešení. U otázky referenčních elektrod se článek zabývá významem teploty a jejími negativními projevy při jejím významném kolísání u klasických srovnávacích elektrod typu Ag/AgCl (argentochloridová) nebo Hg/Hg2Cl2 (kalomelové). Zabývá se taktéž možností řešení tohoto problému pomocí elektrod typu ROSS na principu oxidoredukčního páru iodid/trijodid. Závěrem je v článku uvedeno několik poznámek k praktickému měření pH. Upozorňuje na možné poškození měřící membrány při měření, vysvětluje nutnost provádění kalibrace měřicí soustavy a také objasňuje pojem a význam ?směrnice? elektrody.
Czech name
Hodnota pH ? významná veličina pro určování vlastností čerstvého masa
Czech description
Článek se zabývá objasnění některých aspektů měření pH pomocí skleněných iontově selektivních elektrod (ISE). Je zde pojednáno o struktuře skla měřící membrány a o možnostech síťování základního stavebního kamene membrány, což je tetraedr oxidu křemičitého. Vysvětluje se význam přídavků oxidu sodného, případně oxidu lithného do skla měřící membrány a jejich vlivu na přenos změn potenciálu vyvolaných koncentrací hydronia ( H3O+) v měřeném roztoku přes skleněnou membránu. To v základě umožní měření pH tímto typem senzoru. Je popsán význam, důvod a proces hydratace měřící membrány. Také je vysvětlena selektivita skleněné membrány na hydronium i její možná omezení a jejich řešení. U otázky referenčních elektrod se článek zabývá významem teploty a jejími negativními projevy při jejím významném kolísání u klasických srovnávacích elektrod typu Ag/AgCl (argentochloridová) nebo Hg/Hg2Cl2 (kalomelové). Zabývá se taktéž možností řešení tohoto problému pomocí elektrod typu ROSS na principu oxidoredukčního páru iodid/trijodid. Závěrem je v článku uvedeno několik poznámek k praktickému měření pH. Upozorňuje na možné poškození měřící membrány při měření, vysvětluje nutnost provádění kalibrace měřicí soustavy a také objasňuje pojem a význam ?směrnice? elektrody.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
30
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
32-36
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—