Lupin meal in laying hens and the color of egg yolk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877669" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877669 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Lupinový šrot u nosnic a barva vaječného žloutku
Original language description
Jednou ze současných priorit českého, ale i evropského zemědělství, je věnovat zvýšenou pozornost produkci proteinových krmiv, určených především k výživě hospodářských zvířat. Tato potřeba je dána cílem snížit dovoz proteinových krmiv, především sójových produktů (sójových extrahovaných šrotů), které jsou dnes dominantní proteinovou složkou prakticky všech krmných směsí. Jednou z možností, jak přispět k řešení uvedené problematiky, je zvýšit v České republice produkci luskovin. Na základě naší dlouhodobé výzkumné činnosti jsme dospěli k závěrům, že z luskovin se jeví jako perspektivní kulturní druhy z rodu Lupinus,a to některé odrůdy ze skupiny bílých lupin, jejichž semena obsahují srovnatelný,u některých odrůd i vyšší obsah hrubého proteinu než sójové boby. V řadě experimentů jsme dokázali, že lupinovým šrotem lze úspěšně nahradit v krmných směsích pro drůbež sójový šrot, bez negativních vlivů na produkci. Je však nutné se zaměřit nejen na kvantitativní stránku, ale zjistit, zda nové použité komponenty v krmné směsi, např.lupinový šrot, neovlivní i kvalitu produktu. Protože lupinová semena obsahují i řadu přirozených pigmentů, zajímalo nás, zda tyto pigmenty mají vliv i na barvu vaječného žloutku.
Czech name
Lupinový šrot u nosnic a barva vaječného žloutku
Czech description
Jednou ze současných priorit českého, ale i evropského zemědělství, je věnovat zvýšenou pozornost produkci proteinových krmiv, určených především k výživě hospodářských zvířat. Tato potřeba je dána cílem snížit dovoz proteinových krmiv, především sójových produktů (sójových extrahovaných šrotů), které jsou dnes dominantní proteinovou složkou prakticky všech krmných směsí. Jednou z možností, jak přispět k řešení uvedené problematiky, je zvýšit v České republice produkci luskovin. Na základě naší dlouhodobé výzkumné činnosti jsme dospěli k závěrům, že z luskovin se jeví jako perspektivní kulturní druhy z rodu Lupinus,a to některé odrůdy ze skupiny bílých lupin, jejichž semena obsahují srovnatelný,u některých odrůd i vyšší obsah hrubého proteinu než sójové boby. V řadě experimentů jsme dokázali, že lupinovým šrotem lze úspěšně nahradit v krmných směsích pro drůbež sójový šrot, bez negativních vlivů na produkci. Je však nutné se zaměřit nejen na kvantitativní stránku, ale zjistit, zda nové použité komponenty v krmné směsi, např.lupinový šrot, neovlivní i kvalitu produktu. Protože lupinová semena obsahují i řadu přirozených pigmentů, zajímalo nás, zda tyto pigmenty mají vliv i na barvu vaječného žloutku.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Volume of the periodical
23
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
28-30
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—