The history and importance of the rabbit meat produced in small-scale stocks in the homeland
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877822" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877822 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Historie a význam produkce králičího masa z drobných chovů na našem území
Original language description
Králičí maso představuje hlavní produkt chovu králíků pro užitkové účely. Přestože je chov králíků v současné době segmentován do více směrů s ohledem na produkční, ale i mimoprodukční využití, nutno zmínit, že právě produkce králičího masa byla původním cílem tuzemského systematického chovu králíků. Chov čistokrevných králíků na našem území prošel v průběhu téměř 150 let existence řadou proměn v ohledu genofondu, ustájovacích technologií, výživy, zdravotní problematiky a péče o králíky. Králičí maso však v tuzemsku vždy představovalo významný a relativně lehce dostupný druh masa pro obyvatelstvo v kritických obdobích, kdy byla špatná dostupnost masa z hlavních hospodářských zvířat. Především z tohoto důvodu má králičí maso strategické postavení mezi druhy mas. Z pohledu gastronomického využití králičího masa lze konstatovat, že spektrum jeho kuchyňského zpracování je široké a dají se využít běžné kulinářské techniky používané u tradičních druhů mas.
Czech name
Historie a význam produkce králičího masa z drobných chovů na našem území
Czech description
Králičí maso představuje hlavní produkt chovu králíků pro užitkové účely. Přestože je chov králíků v současné době segmentován do více směrů s ohledem na produkční, ale i mimoprodukční využití, nutno zmínit, že právě produkce králičího masa byla původním cílem tuzemského systematického chovu králíků. Chov čistokrevných králíků na našem území prošel v průběhu téměř 150 let existence řadou proměn v ohledu genofondu, ustájovacích technologií, výživy, zdravotní problematiky a péče o králíky. Králičí maso však v tuzemsku vždy představovalo významný a relativně lehce dostupný druh masa pro obyvatelstvo v kritických obdobích, kdy byla špatná dostupnost masa z hlavních hospodářských zvířat. Především z tohoto důvodu má králičí maso strategické postavení mezi druhy mas. Z pohledu gastronomického využití králičího masa lze konstatovat, že spektrum jeho kuchyňského zpracování je široké a dají se využít běžné kulinářské techniky používané u tradičních druhů mas.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Nové směry v intenzivních a zájmových chovech králíků
ISBN
978-80-7403-043-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
15-18
Publisher name
Výzkumný ústav živočišné výroby
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Nov 28, 2019
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—