All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The comparing of content of benzoic and hippuric acid in raw cow's, goat's and sheep's milk

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877851" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877851 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Porovnání obsahu kyseliny hippurové a benzoové v syrovém kravském, kozím a ovčím mléce

  • Original language description

    Kyselina benzoová a její prekurzor, kyselina hippurová, se nacházejí přirozeně v mléce přežvýkavců. V mléčných výrobcích může být přítomna kyselina benzoová s ohledem na metabolickou činnost bakterií mléčného kvašení. Kyselina benzoová se běžně používá jako konzervant při výrobě potravin. Pro účely výroby mléka a neochucených fermentovaných mléčných výrobků se její použití nepovoluje. Proto je vhodné sledovat počáteční obsah kyseliny benzoové v syrovém mléce přežvýkavců. Ve studii jsme se zaměřili na stanovení kyseliny benzoové v syrovém mléce krav, koz a ovcí před výrobou jogurtů. Hodnocen byl i obsah kyseliny hippurové. Analýza byla provedena kapalinovou chromatografií na reverzní fázi v ultrafialové oblasti. Naměřené hodnoty pro obsah kyseliny hippurové byly 12,12?0,97 mg/kg (kravské), 33,15?0,71 mg/kg (kozí) a 205,31?52,26 mg/kg (ovčí). Koncentrace kyseliny benzoové byly 4,96?0,59 mg/kg (kravské) a 245,15?8,39 mg/kg (ovčí), pro kozí mléko byly hodnoty pod limitem detekce. Nejvyšší hodnoty kyseliny hippurové i benzoové byly naměřeny u mléka ovčího.

  • Czech name

    Porovnání obsahu kyseliny hippurové a benzoové v syrovém kravském, kozím a ovčím mléce

  • Czech description

    Kyselina benzoová a její prekurzor, kyselina hippurová, se nacházejí přirozeně v mléce přežvýkavců. V mléčných výrobcích může být přítomna kyselina benzoová s ohledem na metabolickou činnost bakterií mléčného kvašení. Kyselina benzoová se běžně používá jako konzervant při výrobě potravin. Pro účely výroby mléka a neochucených fermentovaných mléčných výrobků se její použití nepovoluje. Proto je vhodné sledovat počáteční obsah kyseliny benzoové v syrovém mléce přežvýkavců. Ve studii jsme se zaměřili na stanovení kyseliny benzoové v syrovém mléce krav, koz a ovcí před výrobou jogurtů. Hodnocen byl i obsah kyseliny hippurové. Analýza byla provedena kapalinovou chromatografií na reverzní fázi v ultrafialové oblasti. Naměřené hodnoty pro obsah kyseliny hippurové byly 12,12?0,97 mg/kg (kravské), 33,15?0,71 mg/kg (kozí) a 205,31?52,26 mg/kg (ovčí). Koncentrace kyseliny benzoové byly 4,96?0,59 mg/kg (kravské) a 245,15?8,39 mg/kg (ovčí), pro kozí mléko byly hodnoty pod limitem detekce. Nejvyšší hodnoty kyseliny hippurové i benzoové byly naměřeny u mléka ovčího.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Hygiena a technologie potravin XLIX. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-828-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    106-109

  • Publisher name

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Oct 16, 2019

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article