All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The amount of benzoic acid in non-flavoured cow's, goat's and sheep's yoghurts

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877933" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877933 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Množství kyseliny benzoové v neochucených kravských, kozích a ovčích jogurtech

  • Original language description

    Kyselina benzoová a její soli jsou skupinou přídatných látek, aditiv, používaných ke konzervaci potravin a prodloužení jejich trvanlivosti. V řadě potravin se nachází přirozeně, např. u mléka a fermentovaných mléčných výrobků. Prekurzorem pro její tvorbu je v mléce běžně přítomná kyselina hippurová. Pro potřeby odlišení kyseliny benzoové přirozeně se vyskytující a úmyslně dodané, je nutné provádět studie zaměřené na její obsah. V naší práci jsme analyzovali vzorky jogurtů z kravského, kozího a ovčího mléka připravené v mlékařské dílně Ústavu hygieny a technologie mléka Fakulty veterinární hygieny a ekologie Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. Pro výrobu jogurtů jsme použili komerčně dodávaný zákys. Jogurty jsme analyzovali po vysrážení tuku a proteinů kapalinovou chromatografií s detekcí v ultrafialové oblasti. Koncentrace kyseliny benzoové byly v kravských jogurtech 18,60?1,59 mg/kg; v kozích jogurtech 23,37?3,55 mg/kg a ovčích jogurtech 102,82?41,98 mg/kg. Nejvyšší množství bylo naměřeno u ovčích jogurtů.

  • Czech name

    Množství kyseliny benzoové v neochucených kravských, kozích a ovčích jogurtech

  • Czech description

    Kyselina benzoová a její soli jsou skupinou přídatných látek, aditiv, používaných ke konzervaci potravin a prodloužení jejich trvanlivosti. V řadě potravin se nachází přirozeně, např. u mléka a fermentovaných mléčných výrobků. Prekurzorem pro její tvorbu je v mléce běžně přítomná kyselina hippurová. Pro potřeby odlišení kyseliny benzoové přirozeně se vyskytující a úmyslně dodané, je nutné provádět studie zaměřené na její obsah. V naší práci jsme analyzovali vzorky jogurtů z kravského, kozího a ovčího mléka připravené v mlékařské dílně Ústavu hygieny a technologie mléka Fakulty veterinární hygieny a ekologie Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. Pro výrobu jogurtů jsme použili komerčně dodávaný zákys. Jogurty jsme analyzovali po vysrážení tuku a proteinů kapalinovou chromatografií s detekcí v ultrafialové oblasti. Koncentrace kyseliny benzoové byly v kravských jogurtech 18,60?1,59 mg/kg; v kozích jogurtech 23,37?3,55 mg/kg a ovčích jogurtech 102,82?41,98 mg/kg. Nejvyšší množství bylo naměřeno u ovčích jogurtů.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Hygiena a technologie potravin XLIX. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-828-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    110-113

  • Publisher name

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Oct 16, 2019

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article