The use of ostrich products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878755" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878755 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2020-6/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2020-6/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití pštrosích produktů
Original language description
Mezi hospodářská zvířata řazená do skupiny běžců patří v České republice pštros dvouprstý (Strutio camelus), nandu pampový (Rhea americana) a emu hnědý (Dromaius novaehollandiae). Chov pštrosů je v České republice poměrně nové odvětví (necelých 30 let), přičemž se z těchto zvířat následně získává kromě masa i tuk, peří a kůže, která je tou nejcennější surovinou. Jejich chov a porážka se zásadně liší od chovu drůbeže, ke které mohou být tito velcí ptáci laiky přirovnáváni. Produkty těchto zvířat rostou na oblibě u konzumentů a preference zdravé a dietní kuchyně tomu napomáhá. Pštrosí maso a produkty jsou z hlediska svých fyzikálně-chemických parametrů velmi kvalitní a vhodné jako zdroje makronutrientů i mikroprvků. Pštrosí maso se kvalitativně přirovnává k masu hovězímu a je známé pro svůj nízký obsah cholesterolu.
Czech name
Využití pštrosích produktů
Czech description
Mezi hospodářská zvířata řazená do skupiny běžců patří v České republice pštros dvouprstý (Strutio camelus), nandu pampový (Rhea americana) a emu hnědý (Dromaius novaehollandiae). Chov pštrosů je v České republice poměrně nové odvětví (necelých 30 let), přičemž se z těchto zvířat následně získává kromě masa i tuk, peří a kůže, která je tou nejcennější surovinou. Jejich chov a porážka se zásadně liší od chovu drůbeže, ke které mohou být tito velcí ptáci laiky přirovnáváni. Produkty těchto zvířat rostou na oblibě u konzumentů a preference zdravé a dietní kuchyně tomu napomáhá. Pštrosí maso a produkty jsou z hlediska svých fyzikálně-chemických parametrů velmi kvalitní a vhodné jako zdroje makronutrientů i mikroprvků. Pštrosí maso se kvalitativně přirovnává k masu hovězímu a je známé pro svůj nízký obsah cholesterolu.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
31
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
45-49
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—