The comparison of selected chemical parameters of ostrich meat with parameters of meat derived from other livestock
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880060" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880060 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2022/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2022/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Porovnání vybraných chemických parametrů pštrosího masa s parametry masa dalších druhů hospodářských zvářat
Original language description
V České republice je pštrosí maso považováno za poměrně exotický druh masa, který mnoho konzumentů ještě nikdy neochutnalo. V rámci experimentu jsme porovnávali vybrané chemické parametry pštrosího masa s parametry masa ostatních druhů hospodářských zvířat, které jsou u nás běžně dostupné v tržní síti. Zaměřili jsme se na analýzu obsahu tuku a cholesterolu u vzorků ze dvou farem v rámci České republiky. Analyzované pštrosí maso obsahovalo v průměru 0,893 g tuku na 100 g svaloviny, což je, v porovnání s ostatními druhy hospodářských zvířat, velmi nízká hodnota. Při srovnání zjištěné průměrné hodnoty tuku ve pštrosím mase s hodnotou uváděnou v odborné literatuře, jsme nezjistili statisticky významný rozdíl. Zjištěný obsah cholesterolu (11,380 mg/100 g) byl ve pštrosím mase, ve srovnání s hodnotami uvedenými v literatuře u ostatních druhů hospodářských zvířat, výrazně nižší. Při porovnání obsahu tuku a cholesterolu v mase z jednotlivých farem jsme nezjistili statisticky významný rozdíl. Kromě masa řadíme mezi pštrosí produkty také vejce, peří, kůži a tuk.
Czech name
Porovnání vybraných chemických parametrů pštrosího masa s parametry masa dalších druhů hospodářských zvářat
Czech description
V České republice je pštrosí maso považováno za poměrně exotický druh masa, který mnoho konzumentů ještě nikdy neochutnalo. V rámci experimentu jsme porovnávali vybrané chemické parametry pštrosího masa s parametry masa ostatních druhů hospodářských zvířat, které jsou u nás běžně dostupné v tržní síti. Zaměřili jsme se na analýzu obsahu tuku a cholesterolu u vzorků ze dvou farem v rámci České republiky. Analyzované pštrosí maso obsahovalo v průměru 0,893 g tuku na 100 g svaloviny, což je, v porovnání s ostatními druhy hospodářských zvířat, velmi nízká hodnota. Při srovnání zjištěné průměrné hodnoty tuku ve pštrosím mase s hodnotou uváděnou v odborné literatuře, jsme nezjistili statisticky významný rozdíl. Zjištěný obsah cholesterolu (11,380 mg/100 g) byl ve pštrosím mase, ve srovnání s hodnotami uvedenými v literatuře u ostatních druhů hospodářských zvířat, výrazně nižší. Při porovnání obsahu tuku a cholesterolu v mase z jednotlivých farem jsme nezjistili statisticky významný rozdíl. Kromě masa řadíme mezi pštrosí produkty také vejce, peří, kůži a tuk.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
33
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
36-39
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—