All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The comparison of selected chemical parameters of ostrich meat with parameters of meat derived from other livestock

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880060" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880060 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2022/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2022/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Porovnání vybraných chemických parametrů pštrosího masa s parametry masa dalších druhů hospodářských zvářat

  • Original language description

    V České republice je pštrosí maso považováno za poměrně exotický druh masa, který mnoho konzumentů ještě nikdy neochutnalo. V rámci experimentu jsme porovnávali vybrané chemické parametry pštrosího masa s parametry masa ostatních druhů hospodářských zvířat, které jsou u nás běžně dostupné v tržní síti. Zaměřili jsme se na analýzu obsahu tuku a cholesterolu u vzorků ze dvou farem v rámci České republiky. Analyzované pštrosí maso obsahovalo v průměru 0,893 g tuku na 100 g svaloviny, což je, v porovnání s ostatními druhy hospodářských zvířat, velmi nízká hodnota. Při srovnání zjištěné průměrné hodnoty tuku ve pštrosím mase s hodnotou uváděnou v odborné literatuře, jsme nezjistili statisticky významný rozdíl. Zjištěný obsah cholesterolu (11,380 mg/100 g) byl ve pštrosím mase, ve srovnání s hodnotami uvedenými v literatuře u ostatních druhů hospodářských zvířat, výrazně nižší. Při porovnání obsahu tuku a cholesterolu v mase z jednotlivých farem jsme nezjistili statisticky významný rozdíl. Kromě masa řadíme mezi pštrosí produkty také vejce, peří, kůži a tuk.

  • Czech name

    Porovnání vybraných chemických parametrů pštrosího masa s parametry masa dalších druhů hospodářských zvářat

  • Czech description

    V České republice je pštrosí maso považováno za poměrně exotický druh masa, který mnoho konzumentů ještě nikdy neochutnalo. V rámci experimentu jsme porovnávali vybrané chemické parametry pštrosího masa s parametry masa ostatních druhů hospodářských zvířat, které jsou u nás běžně dostupné v tržní síti. Zaměřili jsme se na analýzu obsahu tuku a cholesterolu u vzorků ze dvou farem v rámci České republiky. Analyzované pštrosí maso obsahovalo v průměru 0,893 g tuku na 100 g svaloviny, což je, v porovnání s ostatními druhy hospodářských zvířat, velmi nízká hodnota. Při srovnání zjištěné průměrné hodnoty tuku ve pštrosím mase s hodnotou uváděnou v odborné literatuře, jsme nezjistili statisticky významný rozdíl. Zjištěný obsah cholesterolu (11,380 mg/100 g) byl ve pštrosím mase, ve srovnání s hodnotami uvedenými v literatuře u ostatních druhů hospodářských zvířat, výrazně nižší. Při porovnání obsahu tuku a cholesterolu v mase z jednotlivých farem jsme nezjistili statisticky významný rozdíl. Kromě masa řadíme mezi pštrosí produkty také vejce, peří, kůži a tuk.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    33

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    36-39

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database