Apparent digestibility of amino acids in 2-year-old horses
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878837" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878837 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2020&vydani=4" target="_blank" >https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2020&vydani=4</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zdánlivá stravitelnost aminokyselin u dvouletých koní
Original language description
U hospodářských zvířat ovlivňuje stravitelnost píce řada faktorů jako je botanické složení píce, mechanické zpracování píce, její kvalita a způsob konzervace a především obsah vlákniny a energie krmné dávky. Stravitelnost proteinů u koní, obdobně jako u ostatních zvířat, se snižuje se zvýšeným obsahem dietní vlákniny. Většina proteinů píce je trávena v tlustém střevě koní, a proto je pro trávení velké části proteinů krmné dávky s vysokým obsahem vlákniny nutná její mikrobiální degradace. Zastoupení aminokyselin v krmné dávce je velmi důležité zejména pro růst koně; dospělí jedinci jsou na kvalitu proteinů méně citliví než koně rostoucí. Zvláště významný je z tohoto pohledu obsah lysinu, který je první limitující aminokyselinou pro koně. Jako druhá limitující aminokyselina je uváděn threonin. Jsme si vědomi skutečnosti, že stanovit zdánlivou stravitelnost aminokyselin u koní je obtížné, přičemž je třeba zohlednit potřebu aminokyselin pro záchovu, růst, reprodukci a práci.
Czech name
Zdánlivá stravitelnost aminokyselin u dvouletých koní
Czech description
U hospodářských zvířat ovlivňuje stravitelnost píce řada faktorů jako je botanické složení píce, mechanické zpracování píce, její kvalita a způsob konzervace a především obsah vlákniny a energie krmné dávky. Stravitelnost proteinů u koní, obdobně jako u ostatních zvířat, se snižuje se zvýšeným obsahem dietní vlákniny. Většina proteinů píce je trávena v tlustém střevě koní, a proto je pro trávení velké části proteinů krmné dávky s vysokým obsahem vlákniny nutná její mikrobiální degradace. Zastoupení aminokyselin v krmné dávce je velmi důležité zejména pro růst koně; dospělí jedinci jsou na kvalitu proteinů méně citliví než koně rostoucí. Zvláště významný je z tohoto pohledu obsah lysinu, který je první limitující aminokyselinou pro koně. Jako druhá limitující aminokyselina je uváděn threonin. Jsme si vědomi skutečnosti, že stanovit zdánlivou stravitelnost aminokyselin u koní je obtížné, přičemž je třeba zohlednit potřebu aminokyselin pro záchovu, růst, reprodukci a práci.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Volume of the periodical
24
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
2
Pages from-to
31-32
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—