All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Determination of amino acids in feed ? basis for assessing the quality of dietary protein

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877617" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877617 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stanovení aminokyselin v krmivech ? základ pro posouzení kvality dietárního proteinu

  • Original language description

    Znalost aminokyselinového spektra proteinů krmiva je základem při sestavování a optimalizaci krmiv určených k výživě zvířat. Známe-li potřebu zvířete a živinové složení krmných komponent, lze zodpovědně provést optimalizaci krmné dávky nebo krmné směsi určené k výživě cílového organismu. Stanovení pouze hrubého proteinu, přesto, že se jedná o deklarovaný znak, lze podle našeho názoru považovat za překonaný. Proto dnes většina krmivářských firem kalkuluje pouze s obsahem aminokyselin v krmivu a jejich vzájemném poměru včetně jejich stravitelnosti. Zatím co historicky byl uváděn jako ideální protein vaječný, případně mléčný, je v současné době za ideální protein krmiva považován ten, jehož aminokyselinové spektrum se co nejvíce svým aminokyselinovým složením blíží aminokyselinovému spektru tělesnému proteinu cílového zvířete. Proto z hlediska výživy, především monogastrických zvířat, musí dieta respektovat potřebné množství (kvantitativní ukazatel) a poměr v zastoupení jednotlivých aminokyselin (kvalitativní ukazatel) v dietě pro cílový organismus.

  • Czech name

    Stanovení aminokyselin v krmivech ? základ pro posouzení kvality dietárního proteinu

  • Czech description

    Znalost aminokyselinového spektra proteinů krmiva je základem při sestavování a optimalizaci krmiv určených k výživě zvířat. Známe-li potřebu zvířete a živinové složení krmných komponent, lze zodpovědně provést optimalizaci krmné dávky nebo krmné směsi určené k výživě cílového organismu. Stanovení pouze hrubého proteinu, přesto, že se jedná o deklarovaný znak, lze podle našeho názoru považovat za překonaný. Proto dnes většina krmivářských firem kalkuluje pouze s obsahem aminokyselin v krmivu a jejich vzájemném poměru včetně jejich stravitelnosti. Zatím co historicky byl uváděn jako ideální protein vaječný, případně mléčný, je v současné době za ideální protein krmiva považován ten, jehož aminokyselinové spektrum se co nejvíce svým aminokyselinovým složením blíží aminokyselinovému spektru tělesnému proteinu cílového zvířete. Proto z hlediska výživy, především monogastrických zvířat, musí dieta respektovat potřebné množství (kvantitativní ukazatel) a poměr v zastoupení jednotlivých aminokyselin (kvalitativní ukazatel) v dietě pro cílový organismus.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Krmivářství

  • ISSN

    1212-9992

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    23

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    13-15

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database