Determination of amino acids in feed ? basis for assessing the quality of dietary protein
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877617" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877617 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení aminokyselin v krmivech ? základ pro posouzení kvality dietárního proteinu
Original language description
Znalost aminokyselinového spektra proteinů krmiva je základem při sestavování a optimalizaci krmiv určených k výživě zvířat. Známe-li potřebu zvířete a živinové složení krmných komponent, lze zodpovědně provést optimalizaci krmné dávky nebo krmné směsi určené k výživě cílového organismu. Stanovení pouze hrubého proteinu, přesto, že se jedná o deklarovaný znak, lze podle našeho názoru považovat za překonaný. Proto dnes většina krmivářských firem kalkuluje pouze s obsahem aminokyselin v krmivu a jejich vzájemném poměru včetně jejich stravitelnosti. Zatím co historicky byl uváděn jako ideální protein vaječný, případně mléčný, je v současné době za ideální protein krmiva považován ten, jehož aminokyselinové spektrum se co nejvíce svým aminokyselinovým složením blíží aminokyselinovému spektru tělesnému proteinu cílového zvířete. Proto z hlediska výživy, především monogastrických zvířat, musí dieta respektovat potřebné množství (kvantitativní ukazatel) a poměr v zastoupení jednotlivých aminokyselin (kvalitativní ukazatel) v dietě pro cílový organismus.
Czech name
Stanovení aminokyselin v krmivech ? základ pro posouzení kvality dietárního proteinu
Czech description
Znalost aminokyselinového spektra proteinů krmiva je základem při sestavování a optimalizaci krmiv určených k výživě zvířat. Známe-li potřebu zvířete a živinové složení krmných komponent, lze zodpovědně provést optimalizaci krmné dávky nebo krmné směsi určené k výživě cílového organismu. Stanovení pouze hrubého proteinu, přesto, že se jedná o deklarovaný znak, lze podle našeho názoru považovat za překonaný. Proto dnes většina krmivářských firem kalkuluje pouze s obsahem aminokyselin v krmivu a jejich vzájemném poměru včetně jejich stravitelnosti. Zatím co historicky byl uváděn jako ideální protein vaječný, případně mléčný, je v současné době za ideální protein krmiva považován ten, jehož aminokyselinové spektrum se co nejvíce svým aminokyselinovým složením blíží aminokyselinovému spektru tělesnému proteinu cílového zvířete. Proto z hlediska výživy, především monogastrických zvířat, musí dieta respektovat potřebné množství (kvantitativní ukazatel) a poměr v zastoupení jednotlivých aminokyselin (kvalitativní ukazatel) v dietě pro cílový organismus.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Volume of the periodical
23
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
13-15
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—