All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Increasing the nutritional value of broiler chicken muscle fat using lupin meal in their diet

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878847" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878847 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2020/10/14_10_2020-Sborn%C3%ADk_KOFERENCE.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2020/10/14_10_2020-Sborn%C3%ADk_KOFERENCE.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv složení krmných směsí na nutriční hodnotu svaloviny brojlerových kuřat

  • Original language description

    Cílem práce bylo zjistit, zda náhrada sójového extrahovaného šrotu (50 % a 100 %), šrotem ze semen lupiny bílé (odrůda Zulika) ovlivnila kvalitu (obsah mastných kyselin) v tuku prsní a stehenní svaloviny u slepiček a kohoutků vykrmovaných kuřat (ROSS 308) v porovnání s kontrolní skupinou, kde krmné směsi byly pouze na bázi sójových produktů. Z hlediska kvality svalového tuku, hodnoceno na základě zastoupení jednotlivých skupin mastných kyselin (v g/100 g tuku), nasycené (SFA), mononenasycené (MUFA), polynenasycené n-6 FA a n-3 FA, lze vyvodit závěry, že obsah SFA se v prsní svalovině u slepiček i kohoutků se zvyšujícím se obsahem lupinového šrotu v dietě zvyšoval, naopak u stehenní svaloviny se snižoval. Obdobně i u MUFA byly statisticky významně vyšší P ? 0,05 průměrné hodnoty u prsní svaloviny slepiček i kohoutků u experimentálních skupin ve srovnání s kontrolou; u stehenní svaloviny statisticky významné rozdíly prokázány nebyly. U skupiny mastných kyselin n-6 FA, i přesto, že mezi některými průměry u jednotlivých skupin n-6 FA byly prokázány statisticky významné rozdíly, nelze na základě dosažených výsledků jednoznačně prokázat vliv lupinových diet na jejich obsah v prsní ani stehenní svalovině. Naopak, u skupiny mastných kyselin n-3 FA byl jednoznačně statisticky průkazný P ? 0,05 vliv podávaných experimentálních diet na obsah n-3 FA v tuku prsní i stehenní svaloviny, a to jak u slepiček, tak i u kohoutků. Výsledky dokládají, že s dávkou lupinového šrotu v dietě se zvyšuje i jejich obsah ve svalovém tuku vykrmovaných kuřat. Na základě zvýšeného obsahu n-3 FA v tuku svaloviny u pokusných kuřat lze konstatovat, že podávání krmných směsí na bázi lupinového šrotu ve výkrmu kuřat vede k zvýšení nutriční hodnoty svaloviny, jako jedné z významné potraviny ve výživě lidí.

  • Czech name

    Vliv složení krmných směsí na nutriční hodnotu svaloviny brojlerových kuřat

  • Czech description

    Cílem práce bylo zjistit, zda náhrada sójového extrahovaného šrotu (50 % a 100 %), šrotem ze semen lupiny bílé (odrůda Zulika) ovlivnila kvalitu (obsah mastných kyselin) v tuku prsní a stehenní svaloviny u slepiček a kohoutků vykrmovaných kuřat (ROSS 308) v porovnání s kontrolní skupinou, kde krmné směsi byly pouze na bázi sójových produktů. Z hlediska kvality svalového tuku, hodnoceno na základě zastoupení jednotlivých skupin mastných kyselin (v g/100 g tuku), nasycené (SFA), mononenasycené (MUFA), polynenasycené n-6 FA a n-3 FA, lze vyvodit závěry, že obsah SFA se v prsní svalovině u slepiček i kohoutků se zvyšujícím se obsahem lupinového šrotu v dietě zvyšoval, naopak u stehenní svaloviny se snižoval. Obdobně i u MUFA byly statisticky významně vyšší P ? 0,05 průměrné hodnoty u prsní svaloviny slepiček i kohoutků u experimentálních skupin ve srovnání s kontrolou; u stehenní svaloviny statisticky významné rozdíly prokázány nebyly. U skupiny mastných kyselin n-6 FA, i přesto, že mezi některými průměry u jednotlivých skupin n-6 FA byly prokázány statisticky významné rozdíly, nelze na základě dosažených výsledků jednoznačně prokázat vliv lupinových diet na jejich obsah v prsní ani stehenní svalovině. Naopak, u skupiny mastných kyselin n-3 FA byl jednoznačně statisticky průkazný P ? 0,05 vliv podávaných experimentálních diet na obsah n-3 FA v tuku prsní i stehenní svaloviny, a to jak u slepiček, tak i u kohoutků. Výsledky dokládají, že s dávkou lupinového šrotu v dietě se zvyšuje i jejich obsah ve svalovém tuku vykrmovaných kuřat. Na základě zvýšeného obsahu n-3 FA v tuku svaloviny u pokusných kuřat lze konstatovat, že podávání krmných směsí na bázi lupinového šrotu ve výkrmu kuřat vede k zvýšení nutriční hodnoty svaloviny, jako jedné z významné potraviny ve výživě lidí.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Aktuální poznatky ve výživě a zdraví zvířat a bezpečnosti produktů 2020: sborník z konference

  • ISBN

    978-80-7403-237-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    12-19

  • Publisher name

    Výzkumný ústav živočišné výroby

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Oct 14, 2020

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article