All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Characterization of carrageenan and chitosan edible packaging with the addition of natural extracts

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879233" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879233 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://fvhe.vfu.cz/files/upload/KMVP%202021_Sborn%C3%ADk.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/upload/KMVP%202021_Sborn%C3%ADk.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Charakteristika karagenanových a chitosanových obalů s přídavkem rostlinných extraktů

  • Original language description

    Hlavním cílem této studie bylo vyrobit jedlé obaly na bázi chitosanu a karagenanu s přídavkem modrého čaje (Clitoria ternatea) a červeného zelí (Brassica oleracea). Obaly byly analyzovány metodou FRAP (ferric reducing antioxidant power) pro stanovení antioxidační aktivity, měřením tloušťky a textury. Nejlepší antioxidační aktivita byla zjištěna u vzorků CHLMČ (1,46 umol Trolox/g) a CHLČZ (1,26 umol Trolox/g). Pružnost byla nejvyšší u vzorku CHL (127,66 %) a nejnižší u vzorku KAR (96,43 %). Největší vliv na studované vlastnosti připravených jedlých fólií nemá přídavek přírodních extraktů, ale základní matrice používaná pro výrobu fólií. V budoucích studiích by měl být studován vyšší přídavek extraktů z Clitoria ternatea stejně jako Brassica oleracea a jejich vliv na připravené jedlé filmy z karagenanu a chitosanu.

  • Czech name

    Charakteristika karagenanových a chitosanových obalů s přídavkem rostlinných extraktů

  • Czech description

    Hlavním cílem této studie bylo vyrobit jedlé obaly na bázi chitosanu a karagenanu s přídavkem modrého čaje (Clitoria ternatea) a červeného zelí (Brassica oleracea). Obaly byly analyzovány metodou FRAP (ferric reducing antioxidant power) pro stanovení antioxidační aktivity, měřením tloušťky a textury. Nejlepší antioxidační aktivita byla zjištěna u vzorků CHLMČ (1,46 umol Trolox/g) a CHLČZ (1,26 umol Trolox/g). Pružnost byla nejvyšší u vzorku CHL (127,66 %) a nejnižší u vzorku KAR (96,43 %). Největší vliv na studované vlastnosti připravených jedlých fólií nemá přídavek přírodních extraktů, ale základní matrice používaná pro výrobu fólií. V budoucích studiích by měl být studován vyšší přídavek extraktů z Clitoria ternatea stejně jako Brassica oleracea a jejich vliv na připravené jedlé filmy z karagenanu a chitosanu.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků XXIII. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    978-80-7305-851-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    20-22

  • Publisher name

    Veterinární univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Jun 14, 2021

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article