Characterization of carrageenan and chitosan edible packaging with the addition of natural extracts
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879233" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879233 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://fvhe.vfu.cz/files/upload/KMVP%202021_Sborn%C3%ADk.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/upload/KMVP%202021_Sborn%C3%ADk.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Charakteristika karagenanových a chitosanových obalů s přídavkem rostlinných extraktů
Original language description
Hlavním cílem této studie bylo vyrobit jedlé obaly na bázi chitosanu a karagenanu s přídavkem modrého čaje (Clitoria ternatea) a červeného zelí (Brassica oleracea). Obaly byly analyzovány metodou FRAP (ferric reducing antioxidant power) pro stanovení antioxidační aktivity, měřením tloušťky a textury. Nejlepší antioxidační aktivita byla zjištěna u vzorků CHLMČ (1,46 umol Trolox/g) a CHLČZ (1,26 umol Trolox/g). Pružnost byla nejvyšší u vzorku CHL (127,66 %) a nejnižší u vzorku KAR (96,43 %). Největší vliv na studované vlastnosti připravených jedlých fólií nemá přídavek přírodních extraktů, ale základní matrice používaná pro výrobu fólií. V budoucích studiích by měl být studován vyšší přídavek extraktů z Clitoria ternatea stejně jako Brassica oleracea a jejich vliv na připravené jedlé filmy z karagenanu a chitosanu.
Czech name
Charakteristika karagenanových a chitosanových obalů s přídavkem rostlinných extraktů
Czech description
Hlavním cílem této studie bylo vyrobit jedlé obaly na bázi chitosanu a karagenanu s přídavkem modrého čaje (Clitoria ternatea) a červeného zelí (Brassica oleracea). Obaly byly analyzovány metodou FRAP (ferric reducing antioxidant power) pro stanovení antioxidační aktivity, měřením tloušťky a textury. Nejlepší antioxidační aktivita byla zjištěna u vzorků CHLMČ (1,46 umol Trolox/g) a CHLČZ (1,26 umol Trolox/g). Pružnost byla nejvyšší u vzorku CHL (127,66 %) a nejnižší u vzorku KAR (96,43 %). Největší vliv na studované vlastnosti připravených jedlých fólií nemá přídavek přírodních extraktů, ale základní matrice používaná pro výrobu fólií. V budoucích studiích by měl být studován vyšší přídavek extraktů z Clitoria ternatea stejně jako Brassica oleracea a jejich vliv na připravené jedlé filmy z karagenanu a chitosanu.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XXIII. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-851-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
20-22
Publisher name
Veterinární univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Jun 14, 2021
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—