All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Evaluation of antioxidant activity of strawberries packaged in chitosan coatings with the addition of Clitoria ternatea extract

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879441" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879441 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2021.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2021.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Hodnocení antioxidační aktivity jahod balených v chitosanovém obalu s přídavkem extraktu Clitoria ternatea

  • Original language description

    Cílem práce je zhodnotit změny antioxidační aktivity čerstvě krájených jahod, které byly baleny v chitosanovém obalu s přídavkem extraktu Clitoria ternatea, tzv. modrého čaje a dále pouze v chitosanovém obalu bez extraktu a kontrolní vzorky bez použití obalu. Takto připravené vzorky byly skadovány v lednici při teplotě +4°C po dobu 7 dnů. K řešení byly použity metody FRAP (ferric reducing antioxidant power), DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) a celkového stanovení polyfenolů (TPC), vždy 0., 2. a 7. den skladování. Ze získaných výsledků vyplývá, že při stanovení antioxidační aktivity metodou FRAP po 7 dnech skladování byla nejvyšší hodnota 13,62 - 0,18 umol Trolox/g u vzorku jahod balených do chitosanového obalu s přídavkem extraktu modrého čaje, zatímco u analýz DPPH a TPC byly nejvyšší hodnoty u vzorků jahod bez obalu. Během skladování také bylo u vzorků pozorováno kolísání antioxidační aktivity, tedy u většiny vzorků nebyl pozorován trend snižování nebo zvyšování. K tomu dochází díky rozdílným aktivitám enzymů ve vzorcích. Použití filmů představuje možné použití chitosanových obalů při balení potravin, kdy v dalších výzkumech mohou být použity obaly s vyšší koncentrací extraktu modrého čaje, který je zdrojem antioxidačních látek.

  • Czech name

    Hodnocení antioxidační aktivity jahod balených v chitosanovém obalu s přídavkem extraktu Clitoria ternatea

  • Czech description

    Cílem práce je zhodnotit změny antioxidační aktivity čerstvě krájených jahod, které byly baleny v chitosanovém obalu s přídavkem extraktu Clitoria ternatea, tzv. modrého čaje a dále pouze v chitosanovém obalu bez extraktu a kontrolní vzorky bez použití obalu. Takto připravené vzorky byly skadovány v lednici při teplotě +4°C po dobu 7 dnů. K řešení byly použity metody FRAP (ferric reducing antioxidant power), DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) a celkového stanovení polyfenolů (TPC), vždy 0., 2. a 7. den skladování. Ze získaných výsledků vyplývá, že při stanovení antioxidační aktivity metodou FRAP po 7 dnech skladování byla nejvyšší hodnota 13,62 - 0,18 umol Trolox/g u vzorku jahod balených do chitosanového obalu s přídavkem extraktu modrého čaje, zatímco u analýz DPPH a TPC byly nejvyšší hodnoty u vzorků jahod bez obalu. Během skladování také bylo u vzorků pozorováno kolísání antioxidační aktivity, tedy u většiny vzorků nebyl pozorován trend snižování nebo zvyšování. K tomu dochází díky rozdílným aktivitám enzymů ve vzorcích. Použití filmů představuje možné použití chitosanových obalů při balení potravin, kdy v dalších výzkumech mohou být použity obaly s vyšší koncentrací extraktu modrého čaje, který je zdrojem antioxidačních látek.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník souhrnů sdělení z on-line Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2021

  • ISBN

    978-80-7592-102-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    149-152

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    May 24, 2021

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article