Evaluation of antioxidant activity of strawberries packaged in chitosan coatings with the addition of Clitoria ternatea extract
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879441" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879441 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2021.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2021.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení antioxidační aktivity jahod balených v chitosanovém obalu s přídavkem extraktu Clitoria ternatea
Original language description
Cílem práce je zhodnotit změny antioxidační aktivity čerstvě krájených jahod, které byly baleny v chitosanovém obalu s přídavkem extraktu Clitoria ternatea, tzv. modrého čaje a dále pouze v chitosanovém obalu bez extraktu a kontrolní vzorky bez použití obalu. Takto připravené vzorky byly skadovány v lednici při teplotě +4°C po dobu 7 dnů. K řešení byly použity metody FRAP (ferric reducing antioxidant power), DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) a celkového stanovení polyfenolů (TPC), vždy 0., 2. a 7. den skladování. Ze získaných výsledků vyplývá, že při stanovení antioxidační aktivity metodou FRAP po 7 dnech skladování byla nejvyšší hodnota 13,62 - 0,18 umol Trolox/g u vzorku jahod balených do chitosanového obalu s přídavkem extraktu modrého čaje, zatímco u analýz DPPH a TPC byly nejvyšší hodnoty u vzorků jahod bez obalu. Během skladování také bylo u vzorků pozorováno kolísání antioxidační aktivity, tedy u většiny vzorků nebyl pozorován trend snižování nebo zvyšování. K tomu dochází díky rozdílným aktivitám enzymů ve vzorcích. Použití filmů představuje možné použití chitosanových obalů při balení potravin, kdy v dalších výzkumech mohou být použity obaly s vyšší koncentrací extraktu modrého čaje, který je zdrojem antioxidačních látek.
Czech name
Hodnocení antioxidační aktivity jahod balených v chitosanovém obalu s přídavkem extraktu Clitoria ternatea
Czech description
Cílem práce je zhodnotit změny antioxidační aktivity čerstvě krájených jahod, které byly baleny v chitosanovém obalu s přídavkem extraktu Clitoria ternatea, tzv. modrého čaje a dále pouze v chitosanovém obalu bez extraktu a kontrolní vzorky bez použití obalu. Takto připravené vzorky byly skadovány v lednici při teplotě +4°C po dobu 7 dnů. K řešení byly použity metody FRAP (ferric reducing antioxidant power), DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) a celkového stanovení polyfenolů (TPC), vždy 0., 2. a 7. den skladování. Ze získaných výsledků vyplývá, že při stanovení antioxidační aktivity metodou FRAP po 7 dnech skladování byla nejvyšší hodnota 13,62 - 0,18 umol Trolox/g u vzorku jahod balených do chitosanového obalu s přídavkem extraktu modrého čaje, zatímco u analýz DPPH a TPC byly nejvyšší hodnoty u vzorků jahod bez obalu. Během skladování také bylo u vzorků pozorováno kolísání antioxidační aktivity, tedy u většiny vzorků nebyl pozorován trend snižování nebo zvyšování. K tomu dochází díky rozdílným aktivitám enzymů ve vzorcích. Použití filmů představuje možné použití chitosanových obalů při balení potravin, kdy v dalších výzkumech mohou být použity obaly s vyšší koncentrací extraktu modrého čaje, který je zdrojem antioxidačních látek.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník souhrnů sdělení z on-line Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2021
ISBN
978-80-7592-102-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
149-152
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
May 24, 2021
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—