STEC and meat; Part 1: Where did STEC come from?
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879296" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879296 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2021-5/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2021-5/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
STEC a maso jatečných zvířat; Část 1: Odkud se vzaly STEC?
Original language description
Zkratkou STEC se označují sérotypy E. coli schopné produkovat shiga toxin. STEC zahrnuje podskupiny E. coli s mnoha různými vlastnostmi a faktory virulence. Jednou z těchto podskupin je patotyp EHEC, což jsou původci krvavých průjmů u lidí. Jako vehikulum pro přenos STEC byly popsány kromě nedostatečně tepelně opracovaných pokrmů z mletého hovězího masa (hamburgery) mělněné masné výrobky, nepasterované mléko, salát, melouny cantaloupe, jablečná šťáva, ale také zelenina. Mimo savčí střevní trakt jsou střevní bakterie ohrožovány predátorskými prvoky. Kmeny STEC, nositelé genů stx, vyvinuly obrannou strategii založenou na produkci shiga toxinu, jež může usmrtit eukaryotické buňky. Patogeneze STEC u člověka zahrnuje počáteční adhezi bakterií ke střevnímu epitelu v kyčelníku (ileum), později kolonizaci tlustého střeva s produkcí shiga toxinu. Dochází k narušení bariérové funkce epitelu a transportu iontů, což způsobuje průjem. Pro patogenezi EHEC je zásadní úsek genomu označený jako ostrov patogenity LEE (locus of enterocyte effacement).
Czech name
STEC a maso jatečných zvířat; Část 1: Odkud se vzaly STEC?
Czech description
Zkratkou STEC se označují sérotypy E. coli schopné produkovat shiga toxin. STEC zahrnuje podskupiny E. coli s mnoha různými vlastnostmi a faktory virulence. Jednou z těchto podskupin je patotyp EHEC, což jsou původci krvavých průjmů u lidí. Jako vehikulum pro přenos STEC byly popsány kromě nedostatečně tepelně opracovaných pokrmů z mletého hovězího masa (hamburgery) mělněné masné výrobky, nepasterované mléko, salát, melouny cantaloupe, jablečná šťáva, ale také zelenina. Mimo savčí střevní trakt jsou střevní bakterie ohrožovány predátorskými prvoky. Kmeny STEC, nositelé genů stx, vyvinuly obrannou strategii založenou na produkci shiga toxinu, jež může usmrtit eukaryotické buňky. Patogeneze STEC u člověka zahrnuje počáteční adhezi bakterií ke střevnímu epitelu v kyčelníku (ileum), později kolonizaci tlustého střeva s produkcí shiga toxinu. Dochází k narušení bariérové funkce epitelu a transportu iontů, což způsobuje průjem. Pro patogenezi EHEC je zásadní úsek genomu označený jako ostrov patogenity LEE (locus of enterocyte effacement).
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
32
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
50-54
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—