Indicator Bacteria of Fecal Contamination in Seafood
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879303" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879303 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://fvhe.vfu.cz/files/upload/Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny/Sborn%C3%ADk%20-%20Hygiena%20a%20technologie%20potravin%20-%20L.%20Lenfeldovy%20a%20H%C3%B6klovy%20dny.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/upload/Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny/Sborn%C3%ADk%20-%20Hygiena%20a%20technologie%20potravin%20-%20L.%20Lenfeldovy%20a%20H%C3%B6klovy%20dny.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Indikátory fekální kontaminace v plodech moře
Original language description
Cílem práce bylo vyhodnotit a porovnat mikrobiologickou kvalitu čerstvých mlžů, hlavonožců, korýšů a mořských ryb v tržní síti v České republice. Celkem bylo analyzováno v 6 odběrech 33 šarží. Přítomnost patogenních bakterií (salmonely a E. coli O157) nebyla prokázána. Enterokoky byly detekovány pouze u 3 vzorků (9 %). Počet vzorků s pozitivním záchytem v naší studii byl v případě Enterobacteriaceae 85 %, u koliformních 48 % a u E. coli jen 28 %. Nejvyšší kontaminace byla zjištěna u slávky středomořské, zatímco u ostatních druhů mořských živočichů byly detekovány významně nižší počty (P<0,05). Nejnižší úroveň kontaminace byla zjištěna u ústřic. S výjimkou jednoho vzorku slávky středomořské všechny vzorky splnily legislativní limit na E. coli a i počty koliformních bakterií a zástupců čeledi Enterobacteriaceae (< 10^2 MPN/g) lze považovat za dostatečně nízké. Mikrobiologickou kvalitu čerstvých mlžů, korýšů, hlavonožců a mořských ryb dodávaných na trh v České republice tak lze považovat za velmi dobrou.
Czech name
Indikátory fekální kontaminace v plodech moře
Czech description
Cílem práce bylo vyhodnotit a porovnat mikrobiologickou kvalitu čerstvých mlžů, hlavonožců, korýšů a mořských ryb v tržní síti v České republice. Celkem bylo analyzováno v 6 odběrech 33 šarží. Přítomnost patogenních bakterií (salmonely a E. coli O157) nebyla prokázána. Enterokoky byly detekovány pouze u 3 vzorků (9 %). Počet vzorků s pozitivním záchytem v naší studii byl v případě Enterobacteriaceae 85 %, u koliformních 48 % a u E. coli jen 28 %. Nejvyšší kontaminace byla zjištěna u slávky středomořské, zatímco u ostatních druhů mořských živočichů byly detekovány významně nižší počty (P<0,05). Nejnižší úroveň kontaminace byla zjištěna u ústřic. S výjimkou jednoho vzorku slávky středomořské všechny vzorky splnily legislativní limit na E. coli a i počty koliformních bakterií a zástupců čeledi Enterobacteriaceae (< 10^2 MPN/g) lze považovat za dostatečně nízké. Mikrobiologickou kvalitu čerstvých mlžů, korýšů, hlavonožců a mořských ryb dodávaných na trh v České republice tak lze považovat za velmi dobrou.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1810212" target="_blank" >QK1810212: Rapid, complex and multiplex methods for simultaneous detection of food-borne pathogens in food of animal and plant origin</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin L. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-859-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
127-131
Publisher name
Veterinární univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 13, 2021
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—