The application of sorbents in animal disease prevention
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879312" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879312 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2021&vydani=3" target="_blank" >https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2021&vydani=3</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Uplatnění sorbentů v prevenci onemocnění zvířat
Original language description
Základním předpokladem kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin živočišného původu, určených pro lidskou populaci, je zachování zdraví potravinových zvířat. Obdobně jako ve výživě humánní, mění se i koncepce výživy potravinových zvířat. V minulosti byla považována za přiměřenou výživa adekvátní, v současnosti je za prioritní považována výživa optimální. Optimální výživa potravinových zvířat naznačuje, že krmivo musí být posuzováno nejen ve vztahu k jeho vlastnostem nutričním, ale také ve vztahu k jeho schopnosti podpory zdraví zvířat a jejich ochrany před onemocněním v návaznosti na produkci bezpečných potravin. Vedle podpory zdraví zvířat, je třeba uvažovat i o úloze výživy při produkci funkčních animálních potravin určených pro výživu lidské populace tak, aby animální produkty aktivně přispívaly k rozvoji zdraví lidské populace. V souvislosti s produkcí bezpečných produktů a potravin animální provenience jsou hledány postupy, jak omezit průnik nežádoucích obsahových látek do organismu zvířete a následně jejich možný průnik do animálních produktů. Určitou oblast z široké problematiky nežádoucích obsahových látek v krmivech představují problémy spojené s krmivy jako možnými zdroji a nosiči řady kontaminujících látek, jako jsou např. mykotoxiny, rizikové chemické prvky, dioxiny, PCB a další, které se přes animální produkty mohou stát součástí trofického řetězce. Obdobně i v prevenci onemocnění potravinových zvířat, zlepšení zoohygienických podmínek jejich životního prostředí a zvýšení jejich užitkovosti lze využít řadu krmných aditivních látek.
Czech name
Uplatnění sorbentů v prevenci onemocnění zvířat
Czech description
Základním předpokladem kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin živočišného původu, určených pro lidskou populaci, je zachování zdraví potravinových zvířat. Obdobně jako ve výživě humánní, mění se i koncepce výživy potravinových zvířat. V minulosti byla považována za přiměřenou výživa adekvátní, v současnosti je za prioritní považována výživa optimální. Optimální výživa potravinových zvířat naznačuje, že krmivo musí být posuzováno nejen ve vztahu k jeho vlastnostem nutričním, ale také ve vztahu k jeho schopnosti podpory zdraví zvířat a jejich ochrany před onemocněním v návaznosti na produkci bezpečných potravin. Vedle podpory zdraví zvířat, je třeba uvažovat i o úloze výživy při produkci funkčních animálních potravin určených pro výživu lidské populace tak, aby animální produkty aktivně přispívaly k rozvoji zdraví lidské populace. V souvislosti s produkcí bezpečných produktů a potravin animální provenience jsou hledány postupy, jak omezit průnik nežádoucích obsahových látek do organismu zvířete a následně jejich možný průnik do animálních produktů. Určitou oblast z široké problematiky nežádoucích obsahových látek v krmivech představují problémy spojené s krmivy jako možnými zdroji a nosiči řady kontaminujících látek, jako jsou např. mykotoxiny, rizikové chemické prvky, dioxiny, PCB a další, které se přes animální produkty mohou stát součástí trofického řetězce. Obdobně i v prevenci onemocnění potravinových zvířat, zlepšení zoohygienických podmínek jejich životního prostředí a zvýšení jejich užitkovosti lze využít řadu krmných aditivních látek.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Volume of the periodical
25
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
20-23
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—