All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

TRADITIONAL CZECH CHRISTMAS CONFECTIONERY AS A POTENTIAL SOURCE OF TOXINOGENIC BACTERIA

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879509" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879509 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Tradiční české vánoční cukroví jako potenciální zdroj toxigenních bakterií

  • Original language description

    Cílem studie bylo zhodnocení výskytu toxigenních bakterií S. aureus a B. cereus ve vzorcích vánočního cukroví odebraného v domácnostech i v tržní síti. Sledované bakterie byly detekovány po pomnožení vzorků v pufrované peptonové vodě za použití Baird-Parker a Mannitol Yolk Polymyxine B agaru. Fenotypově suspektní izoláty byly konfirmovány metodou polymerázové řetězové reakce. Současně byla provedena i detekce genů kódujících vybrané toxiny. S. aureus byl prokázán u 23,1 % a B. cereus 274 u 48,1 % vzorků. Všechny potvrzené izoláty B. cereus jsou schopny produkovat alespoň jeden typ toxinu. Vánoční cukroví tedy může být potenciálním zdrojem toxigenních bakterií.

  • Czech name

    Tradiční české vánoční cukroví jako potenciální zdroj toxigenních bakterií

  • Czech description

    Cílem studie bylo zhodnocení výskytu toxigenních bakterií S. aureus a B. cereus ve vzorcích vánočního cukroví odebraného v domácnostech i v tržní síti. Sledované bakterie byly detekovány po pomnožení vzorků v pufrované peptonové vodě za použití Baird-Parker a Mannitol Yolk Polymyxine B agaru. Fenotypově suspektní izoláty byly konfirmovány metodou polymerázové řetězové reakce. Současně byla provedena i detekce genů kódujících vybrané toxiny. S. aureus byl prokázán u 23,1 % a B. cereus 274 u 48,1 % vzorků. Všechny potvrzené izoláty B. cereus jsou schopny produkovat alespoň jeden typ toxinu. Vánoční cukroví tedy může být potenciálním zdrojem toxigenních bakterií.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-785-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    269-275

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 3, 2021

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article