TRADITIONAL CZECH CHRISTMAS CONFECTIONERY AS A POTENTIAL SOURCE OF TOXINOGENIC BACTERIA
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879509" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879509 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Tradiční české vánoční cukroví jako potenciální zdroj toxigenních bakterií
Original language description
Cílem studie bylo zhodnocení výskytu toxigenních bakterií S. aureus a B. cereus ve vzorcích vánočního cukroví odebraného v domácnostech i v tržní síti. Sledované bakterie byly detekovány po pomnožení vzorků v pufrované peptonové vodě za použití Baird-Parker a Mannitol Yolk Polymyxine B agaru. Fenotypově suspektní izoláty byly konfirmovány metodou polymerázové řetězové reakce. Současně byla provedena i detekce genů kódujících vybrané toxiny. S. aureus byl prokázán u 23,1 % a B. cereus 274 u 48,1 % vzorků. Všechny potvrzené izoláty B. cereus jsou schopny produkovat alespoň jeden typ toxinu. Vánoční cukroví tedy může být potenciálním zdrojem toxigenních bakterií.
Czech name
Tradiční české vánoční cukroví jako potenciální zdroj toxigenních bakterií
Czech description
Cílem studie bylo zhodnocení výskytu toxigenních bakterií S. aureus a B. cereus ve vzorcích vánočního cukroví odebraného v domácnostech i v tržní síti. Sledované bakterie byly detekovány po pomnožení vzorků v pufrované peptonové vodě za použití Baird-Parker a Mannitol Yolk Polymyxine B agaru. Fenotypově suspektní izoláty byly konfirmovány metodou polymerázové řetězové reakce. Současně byla provedena i detekce genů kódujících vybrané toxiny. S. aureus byl prokázán u 23,1 % a B. cereus 274 u 48,1 % vzorků. Všechny potvrzené izoláty B. cereus jsou schopny produkovat alespoň jeden typ toxinu. Vánoční cukroví tedy může být potenciálním zdrojem toxigenních bakterií.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-785-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
269-275
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 3, 2021
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—