Use of Raman spectroscopy for the detection of flower and honeydew honeys
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879597" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879597 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2021.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2021.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití Ramanovy spektroskopie pro průkaz květových a medovicových medů
Original language description
Med patří mezi oblíbená přírodní sladidla. Senzorické vlastnosti jednotlivých medů se od sebe můžou lišit a to zejména podle původu medu. V České republice jsou dvě významné skupiny medů, a to medy květové a medovicové. V práci je hodnoceno pět vzorků květových a pět vzorků medovicových medů, pomoci Ramanovy spektroskopie s následným statistickým vyhodnocení. Pro hodnocení byly popsány specifické píky charakterizující květové a medovicové medy. Pomocí Ramanovy spektroskopie jsme potvrdili běžně se vyskytující cukry v medu a také specifické sacharidy. Mezi vzorky medů byl potvrzen rozdíl ve spektrální oblasti a to od 300 do 1 000 wavenumbers cm-1 . Prokázané rozdíly spektrálních křivek odpovídají profilu rozdílných druhů medů.
Czech name
Využití Ramanovy spektroskopie pro průkaz květových a medovicových medů
Czech description
Med patří mezi oblíbená přírodní sladidla. Senzorické vlastnosti jednotlivých medů se od sebe můžou lišit a to zejména podle původu medu. V České republice jsou dvě významné skupiny medů, a to medy květové a medovicové. V práci je hodnoceno pět vzorků květových a pět vzorků medovicových medů, pomoci Ramanovy spektroskopie s následným statistickým vyhodnocení. Pro hodnocení byly popsány specifické píky charakterizující květové a medovicové medy. Pomocí Ramanovy spektroskopie jsme potvrdili běžně se vyskytující cukry v medu a také specifické sacharidy. Mezi vzorky medů byl potvrzen rozdíl ve spektrální oblasti a to od 300 do 1 000 wavenumbers cm-1 . Prokázané rozdíly spektrálních křivek odpovídají profilu rozdílných druhů medů.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1920344" target="_blank" >QK1920344: Assessment of honey authenticity by pollen grain analysis.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník souhrnů sdělení z on-line Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2021
ISBN
978-80-7592-102-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
160-164
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
May 24, 2021
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—