Use of Raman spectroscopy for the differentiation of rapeseed and clover honeys
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880767" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880767 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/03/2200.pdf" target="_blank" >https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/03/2200.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití Ramanovy spektroskopie pro rozlišení řepkových a jetelových medů
Original language description
Med je v dnešní době oblíbeným přírodním sladidlem. Med má své specifické senzorické vlastnosti, jež jsou dány druhem medu. V české republice máme dvě významné skupiny medů, a to květové a medovicové medy. Tato práce se zaměřuje na porovnání dvou druhů medů. Jedná se o medy řepkové a jetelové. V této práci bylo zhodnoceno a porovnáno 40 řepkových a 23 jetelových medů pomocí Ramanovi spektroskopie a následného statistického vyhodnocení. Pro vyhodnocení byly popsány specifické píky charakterizující řepkové a jetelové medy. Pomocí Ramanovi spektroskopie jsme potvrdili typické sacharidy vyskytující se v medu. Mezi jednotlivými druhy medů byl potvrzen rozdíl ve spektrální oblasti od 300 do 1000 wavenumbers cm-1. Prokázané rozdíly spektrálních křivek odpovídají rozlišnosti obou druhů medů.
Czech name
Využití Ramanovy spektroskopie pro rozlišení řepkových a jetelových medů
Czech description
Med je v dnešní době oblíbeným přírodním sladidlem. Med má své specifické senzorické vlastnosti, jež jsou dány druhem medu. V české republice máme dvě významné skupiny medů, a to květové a medovicové medy. Tato práce se zaměřuje na porovnání dvou druhů medů. Jedná se o medy řepkové a jetelové. V této práci bylo zhodnoceno a porovnáno 40 řepkových a 23 jetelových medů pomocí Ramanovi spektroskopie a následného statistického vyhodnocení. Pro vyhodnocení byly popsány specifické píky charakterizující řepkové a jetelové medy. Pomocí Ramanovi spektroskopie jsme potvrdili typické sacharidy vyskytující se v medu. Mezi jednotlivými druhy medů byl potvrzen rozdíl ve spektrální oblasti od 300 do 1000 wavenumbers cm-1. Prokázané rozdíly spektrálních křivek odpovídají rozlišnosti obou druhů medů.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1920344" target="_blank" >QK1920344: Assessment of honey authenticity by pollen grain analysis.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2023
ISBN
978-80-7509-917-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
432-439
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Feb 28, 2023
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—