All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Ensuring the safety of desserts with regard to the production of staphylococcal enterotoxins

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879695" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879695 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Zajištění bezpečnosti cukrářských výrobků s ohledem na produkci stafylokokových enterotoxinů

  • Original language description

    Stafylokoková enterotoxikóza je jednou z nejčastějších příčin intoxikace z potravin na celém světě. Některé kmeny Staphylococcus aureus jsou schopné produkovat extracelulární stafylokokové enterotoxiny. Cukrářské výrobky mohou být během výroby kontaminovány S. aureus kvůli vysokému podílu ruční práce. Cílem naší studie bylo vyhodnotit dopad podmínek skladování na produkci stafylokokových enterotoxinů ve věnečcích s máslovým krémem. Potraviny byly zaočkovány různými kmeny S. aureus se schopností produkovat stafylokokové enterotoxiny typu A, B a C a skladovány při 15 °C, 25 °C a 30 °C. Během skladování byly u vzorků stanovovány počty S. aureus plotnovou metodou na Baird-Parkerově agaru a prokazována přítomnost stafylokokových enterotoxinů. K detekci stafylokokových enterotoxinů byla použita imunofluorescenční metoda (ELFA) s použitím analyzátoru miniVIDAS?. Cílem studie bylo hodnocení vlivu nevhodného skladování cukrářských výrobků na růst S. aureus a produkci stafylokokových enterotoxinů. Ve věnečcích s máslovým krémem byly enterotoxiny detekovány za 24 hodin při teplotě skladování 25 °C

  • Czech name

    Zajištění bezpečnosti cukrářských výrobků s ohledem na produkci stafylokokových enterotoxinů

  • Czech description

    Stafylokoková enterotoxikóza je jednou z nejčastějších příčin intoxikace z potravin na celém světě. Některé kmeny Staphylococcus aureus jsou schopné produkovat extracelulární stafylokokové enterotoxiny. Cukrářské výrobky mohou být během výroby kontaminovány S. aureus kvůli vysokému podílu ruční práce. Cílem naší studie bylo vyhodnotit dopad podmínek skladování na produkci stafylokokových enterotoxinů ve věnečcích s máslovým krémem. Potraviny byly zaočkovány různými kmeny S. aureus se schopností produkovat stafylokokové enterotoxiny typu A, B a C a skladovány při 15 °C, 25 °C a 30 °C. Během skladování byly u vzorků stanovovány počty S. aureus plotnovou metodou na Baird-Parkerově agaru a prokazována přítomnost stafylokokových enterotoxinů. K detekci stafylokokových enterotoxinů byla použita imunofluorescenční metoda (ELFA) s použitím analyzátoru miniVIDAS?. Cílem studie bylo hodnocení vlivu nevhodného skladování cukrářských výrobků na růst S. aureus a produkci stafylokokových enterotoxinů. Ve věnečcích s máslovým krémem byly enterotoxiny detekovány za 24 hodin při teplotě skladování 25 °C

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-785-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    11

  • Pages from-to

    443-453

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 3, 2021

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article