Ensuring the safety of desserts with regard to the production of staphylococcal enterotoxins
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879695" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879695 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zajištění bezpečnosti cukrářských výrobků s ohledem na produkci stafylokokových enterotoxinů
Original language description
Stafylokoková enterotoxikóza je jednou z nejčastějších příčin intoxikace z potravin na celém světě. Některé kmeny Staphylococcus aureus jsou schopné produkovat extracelulární stafylokokové enterotoxiny. Cukrářské výrobky mohou být během výroby kontaminovány S. aureus kvůli vysokému podílu ruční práce. Cílem naší studie bylo vyhodnotit dopad podmínek skladování na produkci stafylokokových enterotoxinů ve věnečcích s máslovým krémem. Potraviny byly zaočkovány různými kmeny S. aureus se schopností produkovat stafylokokové enterotoxiny typu A, B a C a skladovány při 15 °C, 25 °C a 30 °C. Během skladování byly u vzorků stanovovány počty S. aureus plotnovou metodou na Baird-Parkerově agaru a prokazována přítomnost stafylokokových enterotoxinů. K detekci stafylokokových enterotoxinů byla použita imunofluorescenční metoda (ELFA) s použitím analyzátoru miniVIDAS?. Cílem studie bylo hodnocení vlivu nevhodného skladování cukrářských výrobků na růst S. aureus a produkci stafylokokových enterotoxinů. Ve věnečcích s máslovým krémem byly enterotoxiny detekovány za 24 hodin při teplotě skladování 25 °C
Czech name
Zajištění bezpečnosti cukrářských výrobků s ohledem na produkci stafylokokových enterotoxinů
Czech description
Stafylokoková enterotoxikóza je jednou z nejčastějších příčin intoxikace z potravin na celém světě. Některé kmeny Staphylococcus aureus jsou schopné produkovat extracelulární stafylokokové enterotoxiny. Cukrářské výrobky mohou být během výroby kontaminovány S. aureus kvůli vysokému podílu ruční práce. Cílem naší studie bylo vyhodnotit dopad podmínek skladování na produkci stafylokokových enterotoxinů ve věnečcích s máslovým krémem. Potraviny byly zaočkovány různými kmeny S. aureus se schopností produkovat stafylokokové enterotoxiny typu A, B a C a skladovány při 15 °C, 25 °C a 30 °C. Během skladování byly u vzorků stanovovány počty S. aureus plotnovou metodou na Baird-Parkerově agaru a prokazována přítomnost stafylokokových enterotoxinů. K detekci stafylokokových enterotoxinů byla použita imunofluorescenční metoda (ELFA) s použitím analyzátoru miniVIDAS?. Cílem studie bylo hodnocení vlivu nevhodného skladování cukrářských výrobků na růst S. aureus a produkci stafylokokových enterotoxinů. Ve věnečcích s máslovým krémem byly enterotoxiny detekovány za 24 hodin při teplotě skladování 25 °C
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-785-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
11
Pages from-to
443-453
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 3, 2021
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—