All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Determination of cholesterol content in extended shelf life milk

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879697" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879697 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stanovení obsahu cholesterolu v mléce zpracovaném ESL technologií

  • Original language description

    Studie se zabývá stanovením obsahu cholesterolu v závislosti na způsobu tepelného ošetření mléka. Množství cholesterolu ve vzorcích polotučného mléka bylo stanovováno pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV detekcí. Pro studii byla vybrána mléka zpracovaná šetrnější technologií ESL, která zachovává u mléka původní senzorické vlastnosti. A mléka ošetřená technologií ESL bez obsahu laktózy, vzhledem ke stále zvyšujícímu se počtu osob, u nichž se projevuje laktózová intolerance. Jednotlivé vzorky mléka (celkem 20) byly odebírány v letní sezóně v mlékárně z České republiky. Pro analýzu bylo odebíráno vždy čerstvé mléko, mléko ošetřené ESL technologií a mléko ošetřené ESL technologií neobsahující laktózu v balení určené pro tržní sítě. Dále byl obsah cholesterolu stanovován u vzorků mlék bez laktózy, kde vzorky byly odebírány analogicky. Vzorky mléka byly zpracovány a dále uchovány v mrazicím boxu až do analýzy. Průměrně naměřené hodnoty byly 3,42 +- 0,82 mg /100 ml mléka pro syrové mléko, 1,55 +- 0,37 mg/100 ml pro mléko ošetřeného ESL technologií a 1,60 +- 0,35 mg/100 ml mléka ošetřeného ESL technologií a neobsahující laktózu. Tato studie prokázala, že vlivem použití technologie ESL, nedochází k výrazným změnám obsahu cholesterolu v kravském mléce.

  • Czech name

    Stanovení obsahu cholesterolu v mléce zpracovaném ESL technologií

  • Czech description

    Studie se zabývá stanovením obsahu cholesterolu v závislosti na způsobu tepelného ošetření mléka. Množství cholesterolu ve vzorcích polotučného mléka bylo stanovováno pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV detekcí. Pro studii byla vybrána mléka zpracovaná šetrnější technologií ESL, která zachovává u mléka původní senzorické vlastnosti. A mléka ošetřená technologií ESL bez obsahu laktózy, vzhledem ke stále zvyšujícímu se počtu osob, u nichž se projevuje laktózová intolerance. Jednotlivé vzorky mléka (celkem 20) byly odebírány v letní sezóně v mlékárně z České republiky. Pro analýzu bylo odebíráno vždy čerstvé mléko, mléko ošetřené ESL technologií a mléko ošetřené ESL technologií neobsahující laktózu v balení určené pro tržní sítě. Dále byl obsah cholesterolu stanovován u vzorků mlék bez laktózy, kde vzorky byly odebírány analogicky. Vzorky mléka byly zpracovány a dále uchovány v mrazicím boxu až do analýzy. Průměrně naměřené hodnoty byly 3,42 +- 0,82 mg /100 ml mléka pro syrové mléko, 1,55 +- 0,37 mg/100 ml pro mléko ošetřeného ESL technologií a 1,60 +- 0,35 mg/100 ml mléka ošetřeného ESL technologií a neobsahující laktózu. Tato studie prokázala, že vlivem použití technologie ESL, nedochází k výrazným změnám obsahu cholesterolu v kravském mléce.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-785-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    10

  • Pages from-to

    552-561

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 3, 2021

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article