Determination of cholesterol content in extended shelf life milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879697" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879697 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení obsahu cholesterolu v mléce zpracovaném ESL technologií
Original language description
Studie se zabývá stanovením obsahu cholesterolu v závislosti na způsobu tepelného ošetření mléka. Množství cholesterolu ve vzorcích polotučného mléka bylo stanovováno pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV detekcí. Pro studii byla vybrána mléka zpracovaná šetrnější technologií ESL, která zachovává u mléka původní senzorické vlastnosti. A mléka ošetřená technologií ESL bez obsahu laktózy, vzhledem ke stále zvyšujícímu se počtu osob, u nichž se projevuje laktózová intolerance. Jednotlivé vzorky mléka (celkem 20) byly odebírány v letní sezóně v mlékárně z České republiky. Pro analýzu bylo odebíráno vždy čerstvé mléko, mléko ošetřené ESL technologií a mléko ošetřené ESL technologií neobsahující laktózu v balení určené pro tržní sítě. Dále byl obsah cholesterolu stanovován u vzorků mlék bez laktózy, kde vzorky byly odebírány analogicky. Vzorky mléka byly zpracovány a dále uchovány v mrazicím boxu až do analýzy. Průměrně naměřené hodnoty byly 3,42 +- 0,82 mg /100 ml mléka pro syrové mléko, 1,55 +- 0,37 mg/100 ml pro mléko ošetřeného ESL technologií a 1,60 +- 0,35 mg/100 ml mléka ošetřeného ESL technologií a neobsahující laktózu. Tato studie prokázala, že vlivem použití technologie ESL, nedochází k výrazným změnám obsahu cholesterolu v kravském mléce.
Czech name
Stanovení obsahu cholesterolu v mléce zpracovaném ESL technologií
Czech description
Studie se zabývá stanovením obsahu cholesterolu v závislosti na způsobu tepelného ošetření mléka. Množství cholesterolu ve vzorcích polotučného mléka bylo stanovováno pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV detekcí. Pro studii byla vybrána mléka zpracovaná šetrnější technologií ESL, která zachovává u mléka původní senzorické vlastnosti. A mléka ošetřená technologií ESL bez obsahu laktózy, vzhledem ke stále zvyšujícímu se počtu osob, u nichž se projevuje laktózová intolerance. Jednotlivé vzorky mléka (celkem 20) byly odebírány v letní sezóně v mlékárně z České republiky. Pro analýzu bylo odebíráno vždy čerstvé mléko, mléko ošetřené ESL technologií a mléko ošetřené ESL technologií neobsahující laktózu v balení určené pro tržní sítě. Dále byl obsah cholesterolu stanovován u vzorků mlék bez laktózy, kde vzorky byly odebírány analogicky. Vzorky mléka byly zpracovány a dále uchovány v mrazicím boxu až do analýzy. Průměrně naměřené hodnoty byly 3,42 +- 0,82 mg /100 ml mléka pro syrové mléko, 1,55 +- 0,37 mg/100 ml pro mléko ošetřeného ESL technologií a 1,60 +- 0,35 mg/100 ml mléka ošetřeného ESL technologií a neobsahující laktózu. Tato studie prokázala, že vlivem použití technologie ESL, nedochází k výrazným změnám obsahu cholesterolu v kravském mléce.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-785-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
10
Pages from-to
552-561
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 3, 2021
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—