Creatine and creatinine in meat and meat products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879721" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879721 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2020-4/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2020-4/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kreatin a kreatinin v mase a masných výrobcích
Original language description
Kreatin je dusíkatá organická kyselina, která se ve svalových buňkách spontánní neenzymatickou dehydratací přeměňuje na kreatinin. Kreatin a kreatinin jsou charakteristické složky svalové tkáně, přičemž kreatin slouží ante mortem jako snadno dostupný zdroj energie. Syrové maso má vysoký obsah kreatinu (0,3 - 0,6 %), zatímco obsah kreatininu je nízký (6 % obsahu kreatinu). Přeměna kreatinu na kreatinin je závislá na pH, teplotě, čase a počátečním obsahu kreatinu v mase. Tvorba kreatininu je rychlejší v kyselém prostředí, za vyšší teploty a s prodlužujícím se časem jeho množství stoupá. Obsah kreatininu lze využít jako ukazatel množství svalových bílkovin v masných výrobcích. Sledováním poměru kreatinu a kreatininu lze usuzovat na podmínky a průběh tepelného opracování masa a masných výrobků.
Czech name
Kreatin a kreatinin v mase a masných výrobcích
Czech description
Kreatin je dusíkatá organická kyselina, která se ve svalových buňkách spontánní neenzymatickou dehydratací přeměňuje na kreatinin. Kreatin a kreatinin jsou charakteristické složky svalové tkáně, přičemž kreatin slouží ante mortem jako snadno dostupný zdroj energie. Syrové maso má vysoký obsah kreatinu (0,3 - 0,6 %), zatímco obsah kreatininu je nízký (6 % obsahu kreatinu). Přeměna kreatinu na kreatinin je závislá na pH, teplotě, čase a počátečním obsahu kreatinu v mase. Tvorba kreatininu je rychlejší v kyselém prostředí, za vyšší teploty a s prodlužujícím se časem jeho množství stoupá. Obsah kreatininu lze využít jako ukazatel množství svalových bílkovin v masných výrobcích. Sledováním poměru kreatinu a kreatininu lze usuzovat na podmínky a průběh tepelného opracování masa a masných výrobků.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21020199" target="_blank" >QK21020199: Determination of pure muscle proteins by direct method</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
32
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
33-36
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—