All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Creatine and creatinine in meat and meat products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879721" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879721 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2020-4/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2020-4/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Kreatin a kreatinin v mase a masných výrobcích

  • Original language description

    Kreatin je dusíkatá organická kyselina, která se ve svalových buňkách spontánní neenzymatickou dehydratací přeměňuje na kreatinin. Kreatin a kreatinin jsou charakteristické složky svalové tkáně, přičemž kreatin slouží ante mortem jako snadno dostupný zdroj energie. Syrové maso má vysoký obsah kreatinu (0,3 - 0,6 %), zatímco obsah kreatininu je nízký (6 % obsahu kreatinu). Přeměna kreatinu na kreatinin je závislá na pH, teplotě, čase a počátečním obsahu kreatinu v mase. Tvorba kreatininu je rychlejší v kyselém prostředí, za vyšší teploty a s prodlužujícím se časem jeho množství stoupá. Obsah kreatininu lze využít jako ukazatel množství svalových bílkovin v masných výrobcích. Sledováním poměru kreatinu a kreatininu lze usuzovat na podmínky a průběh tepelného opracování masa a masných výrobků.

  • Czech name

    Kreatin a kreatinin v mase a masných výrobcích

  • Czech description

    Kreatin je dusíkatá organická kyselina, která se ve svalových buňkách spontánní neenzymatickou dehydratací přeměňuje na kreatinin. Kreatin a kreatinin jsou charakteristické složky svalové tkáně, přičemž kreatin slouží ante mortem jako snadno dostupný zdroj energie. Syrové maso má vysoký obsah kreatinu (0,3 - 0,6 %), zatímco obsah kreatininu je nízký (6 % obsahu kreatinu). Přeměna kreatinu na kreatinin je závislá na pH, teplotě, čase a počátečním obsahu kreatinu v mase. Tvorba kreatininu je rychlejší v kyselém prostředí, za vyšší teploty a s prodlužujícím se časem jeho množství stoupá. Obsah kreatininu lze využít jako ukazatel množství svalových bílkovin v masných výrobcích. Sledováním poměru kreatinu a kreatininu lze usuzovat na podmínky a průběh tepelného opracování masa a masných výrobků.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK21020199" target="_blank" >QK21020199: Determination of pure muscle proteins by direct method</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    32

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    33-36

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database